Не е вярно, че Гюров е отказал - той е

...
Не е вярно, че Гюров е отказал - той е
Коментари Харесай

Защо президентът избра Димитър Главчев, а не Андрей Гюров за служебен премиер, пита Кирил Петков

Не е правилно, че Гюров е отказал - той е виновен човек, сподели съпредседателят на Политическа партия

Не е правилно, че щеше да има конституционна рецесия, в случай че Димитър Главчев не беше приел, тъй като Андрей Гюров нямаше да откаже. Това съобщи пред БНР Кирил Петков, съпредседател на " Продължаваме промяната " и съпредседател на ПГ на ПП-ДБ, във връзка със декларираното от президента Румен Радев, че ръководителят на Сметната палата е бил единственият от поканените събеседници, съгласил се да поеме уговорката да стане длъжностен министър-председател.

" Кандидатите за длъжностен министър председател бяха по този начин обрисувани, че няма избор, само че действително имаше избор. Ние знаем, че Андрей Гюров, в случай че беше определен, нямаше да откаже и то не тъй като желае, а тъй като щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България. Тезата, че щеше да има конституционна рецесия, в случай че Главчев не беше приел, не е вярна. В това сме сигурни най-малко за един претендент ", изясни той и изрично акцентира, че е имало избор: " Не беше правилно, че няма избор сред вероятните претенденти.... Сред вероятните претенденти имаше и хора, които не бяха толкоз блестящо оцветени партийно. Не беше единствено черно и бяло. Съгласен съм, че тези институции би трябвало да се пълнят с непартийни хора ".

По думите му Конституцията работи добре като формат, само че " в завзетите институции сега този формат беше доста сложен ".

  " Това, което сложихме в нашето съглашение, е, че във всички назначения в тези институции не би трябвало да има политически квоти. Включително и от нас, не споделям, че ние (ПП-ДБ) би трябвало да сме със специфична квота, в противен случай ", разгласи съпредседателят на Политическа партия.

Петков дефинира номинираният за длъжностен министър председател Димитър Главчев като " претендент на ГЕРБ " и уточни, че не може да бъде определян министърът на вътрешните работи Калин Стоянов като безпристрастен.

" Всички видяхме, цяла България видя, че той не просто е от едната страна, а доста тясно е от едната страна. Ако още веднъж загубим едни 400 000 гласа и отново се купуват гласове като на локалните избори - това ще бъде цялостно безсрамие. Ще го познаем Димитър Главчев по делата - да забележим в този момент кои ще са претендентите. Много се надявам да не се играе играта скрити зависимости - незнайни лица. Да си кажат, в случай че ще поставят чисто ГЕРБ хора, по-добре да си сложат чисто ГЕРБ хора. А не да споделят, че са самостоятелни, а да им се обаждат по 10 пъти дневно, с цел да обслужват политически цели " ", сподели Кирил Петков. 

Пред БНР той изрече отчаяние, че страната отива на предварителни избори за Народно заседание и даде поръчка, че след тях ПП-ДБ " няма да ръководи с никой, в случай че те не са подготвени да подпишат с ясни дати съглашението, което изработихме ".

" Разочарован съм, че ГЕРБ не си съблюдаваха ангажимента и съм отчаян, че ни пратиха да гледаме едни театри седмици наред. Но едно е хубаво - схванаха, че ние не си предаваме правилата. Който желае да работи с нас, би трябвало да се преценява с тези правила, тъй като те не са наши, а на това българско общество, което, в случай че желае да дръпне още малко напред, би трябвало да има работеща правосъдна система. Няма по какъв начин да станем по-богати в България и по-проспериращи, в случай че нямаме тези институции. Защо ние непрестанно се замеряме пред камерите и по студиата с недоволства един към различен, тъй като няма съд. Когато кажем, че някой е корумпират, няма съд, който да каже, че той в действителност е или не е подкупен. Не са политиците, които би трябвало да стават съдии, прокурори или регулатори. Политиците би трябвало да придвижат тези институции, с цел да стартират да работят ", съобщи Кирил Петков.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР