Не е време за тротинетки, но пък е време да

...
Не е време за тротинетки, но пък е време да
Коментари Харесай

Не е време за тротинетки

Не е време за тротинетки, само че пък е време да се намерения за разпоредбите на наличието им на улицата.

Докато се чудехме на известността им в чужбина, те се появиха у нас, превзеха улиците и бързо демонстрираха непоносимостта ни към всевъзможни ограничавания на пътя.

Първа беше интригата с откраднатите скутери. После се оказа, че не са откраднати, само че че могат да бъдат рискови и за тези, които ги ръководят, и за другите, които ги срещат по пътя си. Освен няколко следващи случая, в обществените мрежи се изпълни и с клипове - водачи изтръпват и се възмущават от рисковите маневри, фенове на двете колела се възхищават и цъкат с език. Много бързо тротинеткаджиите получиха маниера на актуалните пътни терористи, колоездачите, и изправят на нокти и водачи, и пешеходци.

Вече са на всички места в София и въпреки че имат обособени паркоместа ( по публични данни 200) могат да бъдат видени захвърлени на всички места.

Три компании дават електрически скутери чартърен в столицата. Промотираха ги като екологичните возила, които надали не ще облекчат интензивния градски трафик и ще решат отчасти екологичните проблеми на столицата. За месец - два се оказа, че освен не са решение, само че към този момент са проблем, който заплашва всички участници в придвижването - от водачите им, до пешеходци и водачи на коли. И с есента еуфорията от наличието им на пътя стихна.

От фирмите, които ги дават чартърен, обясниха, че тротинетките могат да се карат единствено по велоалеите. Ако попаднат в друга зона, мобилното им приложение сигнализира, че тротинетката се движи в непозволено място и лидерът би трябвало да спре.

Това че приложението сигнализира обаче не е спряло никого. Затова скутерите се движат, където си желаят - по платното, където са колите, по тротоарите сред пешеходците, даже през детските площадки, където би трябвало децата да играят в сигурност.

Нарушението на разпоредбите е всеобщо, доколкото сме потвърдили, че не обичаме да ни лимитират. Хората, които въпреки всичко държат да се движат там, където би трябвало, са затруднени да го вършат заради обстоятелството, че на доста места това " където би трябвало " не съществува.

Какъв е опитът в чужбина. Забрана за придвижването на скутерите към този момент има в някои градове в Съединени американски щати като Сан Франциско. Десет дни откакто стъпи в Люксембург, компанията, която дава чартърен скутери, беше помолена да си върви. В Милано ги не разрешиха през август. В Мадрид ги жигосаха още преди година. Франция приготви законодателни ограничения против придвижването на скутерите. Вече има възрастовото ограничаване над 12 години. Скоростта не би трябвало да надвишава 24 км/ч, а санкцията за превишаването й е 1500 евро. Хората, които са заплашили нечий живот, ще заплащат до 15 000 евро, локалното законодателство планува и година затвор. В Германия лишиха брошура на лидер, който карал скутера пийнал и сложиха възрастови ограничавания за правото да управляваш електрическа тротинетка.

Инцидентите със скутери у нас към този момент са над 10. От Съюза на слепите желаеха да бъдат им бъдат инсталирани предупредителни звукови сигнали.

Вече е импортирана разпоредба за публично разискване. Вариантът беше оповестен на уеб страницата на държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " преди месец. Скутерите са класифицирани като самостоятелни транспортни средства, които по разнообразни индикатори се приравняват с велосипедите, по други с мотопедите и мотоциклетите.

В плана са планувани възрастови ограничавания. Лицата от 14 до 16-годишна възраст ще могат да ръководят скутери единствено по велоалеи. Навършилите 16 - по улици и пътища, компактно вдясно, като се преценяват с водачите на коли. Но дали и това ще ги контролира?

На спомагателна регулация обаче подлежат скутерите чартърен, тъй като на този стадий могат да бъдат отключени от всеки без значение дали има разрешената възраст, или не.

Максимално допустимата скорост е 25 км/ч, само че на общините е дадена опция самостоятелно да дефинират скоростта на скутерите в своя регион. Тротинетките чартърен се управляват от приложение и в паркове и градини софтуерът им лимитира скоростта в някои случаи до 10 км/ч.

Предвидени са и санкции за водачи, които нарушават разпоредбите, като те ще бъдат съобразени Закона за придвижване по пътищата.

Докато законодателите бистрят параметрите на наредбата в мрежата можем да научим по какъв начин да хакнем мобилното приложение на скутера чартърен и да го караме гратис. Споделят се промокодове. И на скутерите им намерихме цаката...

Добрата вест е, че сезонът им отмина и въпреки към момента да има удобни дни, природата слага естествени ограничавания за използването на тротинетки. Не би било зле този интервал да се употребява дейно, с цел да се основат разпоредбите, които ще обезпечат безвредното взаимно общуване на скутерите с пешеходците и водачите на други транспортни средства. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР