Не е време за емоция, за избухвания, за сърдити пози,

...
Не е време за емоция, за избухвания, за сърдити пози,
Коментари Харесай

Радев: Не е време за сърдити пози

" Не е време за страст, за експлоадирания, за ядосани пози, а и аз в този театър няма да вземам участие. Премиерът би трябвало да е наясно, че нито президентът, нито българският народ са аудитория, от която се чака когато и да е овации ". Това съобщи президентът Румен Радев в изявление за bTV.

Не е време да се занимават хората с връзките сред президентската институция и изпълнителната власт, когато армията от безработни се множи всеки, сподели още той в отговор на въпрос за какво в условия на рецесия министър председател и президент не са единни - въпрос, който, става известно е бил заложен от 90% от феновете, поканени от bTV да се включат задочно със свои запитвания към президента. Показали сме единни дейности, има взаимоотношения по редица значими въпроси, добави президентът.

Защо беше тази реакция на моето несъгласие, в края на краищата всички депутати го одобриха, и тези от ГЕРБ. " Льо Монд " даде позитивна оценка на ветото, за какво бяха тези реакции, попита Радев и показа, че се обадил на премиера два часа преди да наложи несъгласие и го уведомил. До този момент двамата се чували постоянно, по-късно вече не. Той още веднъж подлага на критика, че страната ни закъснява с всеобщото тестване. " Не желая да се греша в работата на специалистите, почитам ги и постоянно съм казвал, че би трябвало да се съблюдават рекомендациите им. Но дано се вслушаме в СЗО, която приканва за тестване и тестване, разяснява президентът. Трябва да обърнем целта на кабинета, който е за инвестиция в инфраструктурни планове, в инвестиция в човешкия капитал, прикани Радев.

Като президент не желая и не би трябвало да разделям гибелта на българите единствено на умряли от ковид, а всички останали да ги забравим, означи още той.

" Стана съвременно и непрестанно се приказва за гибел. Хората са затворени и гледат от екрана. Смърт се лее отвред ", разяснява президентът.
" Искате ли да си поговорим малко за смъртността в България. Хората претръпнаха. Аз като президент не желая и не би трябвало да разделям живота и гибелта на българите единствено на българи умряли от ковид, а всички останали да ги забравим ", уточни още Радев.

Той регистрира, че годишно приблизително в България умират хора към 2000 индивида от затруднения от грип. " Това е в зимния интервал на месец жестоко какъв брой са това - близо 300 индивида. От какво умират тези хора. Нека се замислим и за това. Няма ли да създадем брифинг. Вчера умряха в България 300 индивида, от тях 60 от онкологични, сърдечно-съдови болести, от апетит, от мраз, от липса на лекарства, от липса на достъп до опазване на здравето. Защо ги забравяме тези хора? Само в този момент ли се сетихме за възрастните хора в България? Преди рецесията не бяха доста в нашия фокус. Ще мине и тази рецесия и ние отново ще забравим, че има възрастни хора ", сподели още Радев. Премиерът е отракан политик и не хвърля думи напразно, само че не одобрявам да си гради облика върху страха, който самичък раздухва, върху трупове. И въпреки всичко ще има отговорен, знаем, че ще е Радев, съобщи още той.

Не мисля, че сме минавали границата, разяснява президентът в отговор на различен въпрос дали е мината границата на връзките им с премиера Борисов.   " Трябва да има и някакъв баланс. Всяка власт се нуждае от някакъв коректив, изключително когато тя е взела решение и то независимо да вкара изключително състояние измежду нощ, когато имаме на процедура блокиран парламент и правосъдна власт, когато нямаме действителен парламентарен надзор и когато критичността на всеобщата душевности а исъзнание са фрапантно понижени от всеобщия боязън ", съобщи още Радев. За потреблението на военна стилистика във връзка апела на някои депутати той също да се откаже от заплата, до момента в който трае изключително състояние президентът изясни, че явно, те са привикнали да реагират на команди. " Депутатите сами демонстрираха, че работят по команда. Неведнъж са приемали да бъдат командвани, по този начин се случи и с решението за  заплатите им. Ние сме парламентарна република и Народното събрание би трябвало да извършва ефикасен надзор над държавното управление, а не да бъде негов придатък. Депутатите позволиха да бъдат командвани неведнъж от господин Борисов - това не е ли шашкане във всички направления, попита реторично президентът, визирайки имитация на вицепремиера Томислав Дончев по негов адрес. Не одобрявам моралния апел на хора, които трансфораха този проблем с даритгелството, което е персонален акт, във фарс. Това е непринуден жест, който се опорочи в Народното събрание, за жалост, обобщи Радев. 

На зрителски въпрос откъде брачната половинка му Десислава е взела пари, с цел да направи дарение от 10 хиляди лв., които той разгласи, че е дарила, Радев отговори, че тя има своя фондация, която се занимава е с набиране на средства.

Радев още веднъж подлага на критика, че страната ни изостава фрапантно с въвеждането на обществени и стопански ограничения като акцентира, че " когато приказваме за обществени ограничения, те би трябвало да бъдат навременни, налични и безплатни, каквато е рекомендацията и на международни икономисти, разяснява той. Закъсняхме, други страни вкараха всеобщо ясни обществени ограничения, с цел да не остава никой зад борда, добави той. И повтори, че " гладният човек излиза на улицата и опустошава всички ограничения. "  

Според него обществените заплащания би трябвало да се актуализират и в подпомагането да бъдат включени ваучери за храна. Парите за този вид ограничения можело да дойдат от незабавно преразглеждане на финансовите и капиталови планове на държавното управление. Има запас в бюджета и никой не приказва за него, разяснява Радев.

Запитан какви ограничения би подхванал той, в случай че беше на мястото на премиера, Радев изясни, че ограниченията би трябвало да останат, само че да се направи проект за излизането от тях. И означи, че България ще излиза доста по-късно от други страни и ще губи конкурентноспособност. Ако се забавим с ограниченията и възобновяване, в случай че изпаднем в криза, а други страни към този момент дърпат, тогава ще има всеобща миграция към тях, което е най-лошият сюжет, предизвести Радев. Той изясни, че не приказва за хеликоптерно ръсене на пари на всеки, а за механизми за подкрепяне на най-нуждаещите се. И още веднъж изиска ваучери за храна и преразглеждане на обществените заплащания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР