Не е възможно ядрен проект, включително и АЕЦ Белене, да

...
Не е възможно ядрен проект, включително и АЕЦ Белене, да
Коментари Харесай

Доклад: Проектът Белене не е възможен без участие на държавата

Не е допустимо нуклеарен план, в това число и АЕЦ " Белене ", да се реализира без присъединяване на страната. Това е главният извод от Анализ на риска за разнообразни разновидности на плана АЕЦ " Белене ", направен от Виенския интернационален център за нуклеарна подготвеност по рекомендация на Българския атомен конгрес (БУЛАТОМ).

Председател на БУЛАТОМ е Богомил Манчев, чието име нашумя около абсурда с " Риск Инженеринг " и следствието за консултантските планове във връзка с АЕЦ " Белене ". В последна сметка досъдебното произвеждане беше отчасти прекъснато.

" Ключова рекомендация към българското държавно управление е съществено да преразгледа своята “позиция на безучастие “ във връзка с бъдещето на плана " Белене ". В международен мащаб не съществува казус, в който нуклеарни планове са изпълнявани без присъединяване на страната. Възможни са разнообразни форми, детайли и степени на присъединяване, измежду които такива, вариращи от непосредствено спонсориане, гаранции по заеми, данъчни заеми, дълготрайни съглашения за изкупуване на сила и контракти за разлики в цените " , написа в разбора, представен от Actualno.com.

Припомняме, че най-малко до момента страната, в лицето на енергийния министър Теменужка Петкова поддържа тезата, че частен вложител би трябвало да поеме главната тежест от плана, а страната да е виновна единствено за нуклеарния риск. Сега, поръчаният от БУЛАТОМ разбор предлага да се търси непознат вложител, който да работи по модела " строй, притежавай, експлоатирай ", а НЕК на по-късен стадий да изкупи плана . Такъв е моделът на строящата се сега в Турция АЕЦ " Аккую ".

Специално във връзка с рисковете, съгласно отчета за " Белене " " на процедура " отсъствали регулаторният риск, рискът от недопроектиране и лицензиране на плана, риска от липса на референтен блок, както и опасности, свързани с " социална и районна толерантност ".

По отношение на така наречен политически и обществени фактори , създателите на отчета споделят, че рискът от тях можел да се понижи " посредством публично разискване и чуване , приемане на междупартийна политическа поддръжка, подчертаване на екологичните прерогативи на нуклеарната енергетика или създаване на политика за ръководство на отпадъците с държавното управление ".

Още детайлности по тематиката прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР