Не е възможно нормализиране на отношенията с Израел, ако не

...
Не е възможно нормализиране на отношенията с Израел, ако не
Коментари Харесай

Крал Салман: Първо палестинска държава, след това нормални отношения с Израел

" Не е допустимо нормализиране на връзките с Израел , в случай че не се сътвори палестинска страна. " Това е споделил саудитският крал Салман по време на телефонен диалог с американския президент Доналд Тръмп , извършен в неделя, съобщи Ройтерс, базирайки се на саудитската държавна осведомителна организация.

Разговорът се провел в подтекста на историческото съглашение , подписано през август сред Израел, от една страна, и Обединените арабски емирства, Египет и Йордания, от друга. Споразумението става факт с помощта на американската посредническа роля.

Крал Салман обърнал внимание, че Саудитска Арабия желае да види заслужено и трайно решение на Палестинския въпрос , което да почива върху основата на арабската мирна самодейност, препоръчана от Кралството през 2002 година. Тази самодейност има поради следното - арабските страни са съгласни връзките с Израел да бъдат нормализирани, само че би трябвало да бъдат изпълнени две условия - да се сътвори палестинска страна и Израел да се изтегли от териториите, завладени по време на войната от 1967 година.
 Хаменей: ОАЕ са опозорени вечно от договорката с Израел
Хаменей: ОАЕ са опозорени вечно от договорката с Израел

" Предадоха ислямския свят и палестинците, с израелци и зли американци "

Припомняме, че Саудитска Арабия , в която се намират свещените за мюсюлманите места, не признава Израел , само че този месец разгласи, че ще позволи осъществяването на полети сред Обединените арабски емирства и Израел. Тя даже и израелски самолети да употребяват въздушното й пространство .

По време на диалога с Доналд Тръмп крал Салман подчертал, че прави оценка напъните на американските управляващи в посока на спокойно решение на спора с Израел.

Съветникът на Белия дом и шурей на Доналд Тръмп Джаред Къшнър декларирал, че се надява и друга арабска страна да възстановява връзките си с Израел. Към момента обаче няма други искащи да последват образеца на Обединените арабски емирства, Египет и Йордания.

Припомняме, че синът на крал Салман, престолонаследникът Мохамед бин Салман, и Къшнър разискаха нуждата палестинците и израелците да възобновят договарянията и да реализират дълготраен мир . Това стана през август, по време на визитата на Къшнър в Обединените арабски емирства.

В същото време Палестинската автономност одобри с огромно неодобрение нормализирането на връзките сред Израел и Обединените арабски емирства.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР