Не е възможна законодателна мярка за минимална изкупна цена за

...
Не е възможна законодателна мярка за минимална изкупна цена за
Коментари Харесай

Производителите на розов цвят ще получат помощ от държавата

Не е допустима законодателна мярка за минимална изкупна цена за розов цвят, само че производството на маслодайна роза би трябвало да се регламентира откъм качество и отношение сред производители и дестилерии. Това разяснява земеделският министър Румен Порожанов пред Българска национална телевизия във връзка митингите на розопроизводителите против ниската изкупна цена - 1.3 лева при 4-6 лева в предходни години.

По думите му казусът е в свръхпроизводството този сезон и неналичието на потенциал в розоворните. " Розопроизводството е разпростряно на над 40 000 дка, като предстоящото количество е над 16 000 тона розов цвят. Това надвишава потенциала на розоварните, които би трябвало да го преработят ", разясни Порожанов и добави, че чисто климатичните условия тази седмица са фактор за това.

Според него сега дестилериите изкупуват над 150% от дневния си потенциал, а доста от розовия цвят не се преработва, тъй като губи качествата си, в случай че не бъде обработен допустимо най-бързо ", сподели министърът. " Всеки производител има контракти с огромни купувачи от парфюмерийната индустрия. Един кг розово масло се получава от към 3-3.5 тона розов цвят " посочи той.

Друг проблем е огромният брой земеделци, които нямат контракти с дестилерии и не са регистрирани като аграрни стопани. Розопроизводителите край Стрелча не престават с митингите, макар уверенията за решение на рецесията с цената на маслодайната роза

" Дестилериите са сред 30-40, а няколко имат налични количества розово масло и не са отворили за преправка тази година ", означи Порожанов.

Министърът съобщи, че ще се утвърди помощ за записаните производители - сега министерството прави планове и упованията са помощтна да е малко под 1 лева на декар.

" Трябва да се реграментира производството, да се сертифицират производителите, да се подсигурява качеството на маслото и да се регламентират и връзките сред дестилериите и розопроизводителите ", сподели той.

Розопроизводителите край Стрелча не престават с митингите, макар уверенията за решение на рецесията с цената на маслодайната роза, заяви Българска национална телевизия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР