Не е важно само да има наказания, а да се

...
Не е важно само да има наказания, а да се
Коментари Харесай

Адвокат: Причините за смъртта на дете в болница са по-важни от анатемосването на един лекар

Не е значимо единствено да има санкции, а да се изследват аргументите за какво се е стигнало до тук, с цел да не се повтаря сходен случай. Не е задачата да се анатемоса един или различен доктор.
Това съобщи пред бТВ юрист Христина Николова във връзка със гибелта на 3-годишно дете, което е посетило 3 лечебни заведения преди съдбовния край.

Министерството на здравеопазването ревизира три столични лечебни заведения поради гибелта на момченцето след писмо на родителите, разгласено от малкия екран. По думите им детето е имало остра вирусна зараза, след това и сепсис. По думите им чакането за банкет в болница с часове се оказало съдбовно.

„ Първият проблем поражда още сутринта при първото посещаване в педиатрията. За мен е доста значимо да се обясни повода за какво детето даже не е прегледано”, изясни адв. Николова.

Според нея се касае за безучастие на медицинския екип, както и за учредителен проблем – не е имало свободен доктор, който да прегледа детето.

„ Проверката би трябвало да се концентрира върху тези два въпроса и да ги обясни. Ако е налице немарливо безучастие, то несъмнено се касае за здравна неточност. Ако е налице учредителен проблем, то съществено би трябвало да се замислим за какво има толкоз малко педиатри в една съществена педиатрична болница”, сподели още юристът.

„ Второто посещаване в болница „ Лозенец” ме изумява. Там детето е прегледано от експерт и е върнато вкъщи”, добави Николова.

По думите й е значимо на инспекцията да участва представител на родителите, с цел да може да няма нищо потулено и да се откри истината.

Адвокат Николова изясни още, че делата за медицински неточности в България се усилват, което е индикатор, че хората от ден на ден търсят правата си.

„ Наложително е изпълнителите на здравна помощ да стартират да приказват с родителите и да трансформират отношението си към тях. Когато има позволена неточност, да не се стига до правосъдни каузи, тъй като от това печеливши няма”, на мнение е Христина Николова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР