Не е важно да създаваме шум, а въздействие и стойност

...
Не е важно да създаваме шум, а въздействие и стойност
Коментари Харесай

Питър Стере: Брандовете вече са притежание на потребителите, а не на компаниите

" Не е значимо да сътворяваме звук, а влияние и стойност в връзката. В центъра е страстта и ангажираността на потребителите ".

© Надежда Чипева Още по тематиката
bTV усилва приходите си и понижава облагата

Финансовият резултат за деветмесечието понижава с 22% заради по-високи вложения и отписване на дълг
26 окт 2017
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Saatchi&Saatchi София и Audi България с интернационална награда; " Decathlon България " стартира нова акция " Пътят до Малта " ; " Kaufland България " избра Noble Graphics за своя креативна агенция; Гугъл ще дели доходи с издатели
24 окт 2017 От началото на годината Питър Стере е назначен за ръководител за Европа, Близкия изток и Африка на PR компанията MSLGROUP, част от информационната група на Publicis One. Преди това е заемал длъжността зам. изпълнителен шеф. Паралелно той е и съучастник в основаната в Стокхолм консултантска компания JKL. Стере има над 20 години опит в сферата за стратегическите и корпоративни връзки, работил е в разнообразни промишлености, измежду които енергетиката, автомобилния бранш, финансовите услуги, тежката промишленост и други Той беше и един от лекторите на тазгодишната конференция на Международната асоциация на PR експертите (IPRA), която за пръв път се организира в София. Питър Стере описа пред " Капитал " за измененията в PR промишлеността и разликите в връзката сред районите в Европа, както и за опита си с нашумялата PR рецесия във Volkswagen.

Как се промени PR промишлеността през последните години?

Според мен целият информационен пейзаж се промени доста бързо и трагично, тъй че всеки в тази сфера трябваше да промени бизнес модела си. Вече става въпрос за привличане на внимание и допиране на прочувствената страна на потребителите. Всички информационни канали са налице, напредъкът в технологиите прави доста по-лесно връзката по разнообразни способи, което промени и метода, по който работят медиите. PR експертите бяха пазителите на фирмите или на политиците пред медиите. Сега към този момент не е по този начин. Всеки може да комуникира каквото и както пожелае и да го популяризира бързо. PR промишлеността трябваше да промени бизнес модела си, методът, по който доближава до клиентите си и таргет аудиториите си. Все още обаче можем да сътворяваме положително наличие, такова, което би привлякло внимание, би основало страсти и отзиви за разнообразни тематики. Всичко това слага PR промишлеността в доста добра позиция за развие на бизнеса си. Необходима обаче е по-задълбочена специализация на експертите в сферата, по-голяма изчерпателност, бизнесът не би трябвало да се осланя на догатки, а на съответни обстоятелства и данни. Според мен обстановката е много по-предизвикателна за други информационни сфери.

Днешните консуматори прекарват огромна част от времето си в обществените мрежи. Успяват ли и би трябвало ли PR експертите да управляват диалога и там?

Вече не можем да направляваме информационния поток и диалога. Това, което можем да създадем, е да помогнем за подсилването на позитивния диалог, обвързван с нашите клиенти. Можем да съветваме клиентите ни в кои диалози да вземат участие. Като информационни специалисти би трябвало да знаем по кое време, къде и по какъв начин да ангажираме аудиторията, тъй като не е належащо да участваме във всеки диалог. Не е значимо да сътворяваме звук, а влияние и стойност в връзката. Компаниите през днешния ден са изгубили надзор над марките си, те към този момент се имат от потребителите. Репутацията и доверието стават доста значими. В центъра е страстта и ангажираността на потребителите към даден артикул или услуга, които ги показват по някакъв метод.

Потребителите стават все по-взискателни и мнителни. Могат ли фирмите да възвърнат изгубеното доверие? Лидерите на мнение могат ли да оказват помощ за това?

Сега имаме опцията да персонализираме връзката си по този начин, че да пасне на всеки консуматор, водейки се от неговите ползи и привички, и позитивно да засилим усещането му за даден бранд. Когато сътворяваме прочувствена връзка с потребителите, можем позитивно да представим фирмите, марките, продуктите и услугите им.

Все отново имам малко подозрение дали тези водачи на мнение измежду консуматори, или така наречен инфлуенсъри в обществени мрежи, ще бъдат толкоз авторитетни в дълготраен проект. След време мнението на средностатистическия консуматор съгласно мен ще бъде доста по-важно и определящо. Пример са мненията на потребителите под разнообразни изявления. Това, което аз върша, е да виждам отрицателните мнения и действителните фотоси на хората, когато изследвам обещано място, тъй като по този начин получавам информация за истинността на представянето.

Къде стои PR-ът по отношение на рекламната промишленост и какво е бъдещето им?

PR-ът е в страхотна позиция в новия информационен пейзаж, тъй като знае какво е значимото наличие, което може да ангажира потребителите и да сътвори връзка с тях. Рекламният бизнес също мощно се трансформира и по някакъв метод всички информационни промишлености се събираме по средата и конкуренцията се ускорява. Виждаме даже консултантски компании, които навлизат в бизнеса на връзките. Рекламният бизнес даже евентуално се изправя пред по-големи провокации спрямо PR промишлеността. Преди ставаше въпрос за рекламни акции, а в този момент за диалог, което е и нашата специализация. Според мен това, което прави Publicis сега, обединявайки звената и дейностите си под общата шапка на Publicis One, е бъдещето на връзките.

Какви са разликите в информационни тактики на другите европейски пазари? Как се развива Източна Европа по отношение на Западна?

Пазарите в Източна Европа са към момента разрастващи се от позиция на връзките и имат доста огромно поле от благоприятни условия пред себе си. Това са пазари, в които през последните години икономическото състояние на хората се усъвършенства доста и покупателните качества се усилват. Не мисля, че при Източна Европа ще следим догонване на Западна Европа за неща, случили се преди години. Промените се случват непосредствено, да вземем за пример новите технологии не се приспособяват малко по малко, а навлизат внезапно. Всъщност този район прескача няколко стъпки и стига до равнище, близо до това на Западна Европа. Същото се отнася и до PR промишлеността и целия бизнес. Разбира се, би трябвало да се има поради, че в световен проект нещата, за които приказваме и които ни вълнуват, както и връзките, зависят и от стандарта на живот. Аз да вземем за пример пристигам от страна със постоянна стопанска система, където сега средата и здравето са предпочитани. Здравето е новият знак на богатство. Това не е по този начин в разрастващите се пазари.

Коя съгласно вас е най-сериозната PR рецесия през последните години и каква беше тактиката за разрешаването й?

Има доста PR и информационни рецесии, само че нормално най-лошите са тези, които се случват на теб. Участвах в рецесията на Volkswagen в Швеция, където компанията има мощни позиции, което направи обстановката още по-интересно прекарване. Стратегията ни беше да бъдем транспарантни и бързо да се обърнем към клиентите. Едно от първите неща, които направихме, беше да създадем микросайт, в който всеки заинтригуван може в действително време да откри вести за случилото се – какъв е дебатът, каква е позицията на компанията, какво споделят медиите. Всичко това обновявахме на всеки час. Така започнахме непосредствено да поддържаме връзка с потребителите. В първата седмица направихме и онлайн инструмент, посредством който всеки можеше да вкара регистрационния номер на колата си и непосредствено да получи информация дали колата му е наранена или не. Така на шведския пазар, където компанията има 1 млн. клиенти, успяхме да сведем броя наранени, към който да споделяме случилото се, до 20 хиляди и те да получат нужното внимание. За голямата рецесия, която се сътвори около Volkswagen, направихме сполучлива връзка на дребен пазар.

Какви PR трендовете се обрисуваха тази година?

Познанията за потребителското държание са доста значими в днешно време. Също и базите данни и потреблението им за достигането на решения. Ако обединим тези две неща, към този момент имаме опция да описваме истории на публиката. На идната стъпка идва изкуственият разсъдък и всичко това в композиция ще промени връзките и метода, по който работим ние в промишлеността. Това са огромни трендове, които се следят във всеки бизнес, което е разумно, тъй като ние следваме тези промени.

Интервюто взе Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР