Не е установено замърсяване с нефт на река Марица в

...
Не е установено замърсяване с нефт на река Марица в
Коментари Харесай

Окръжната прокуратура се самосезира за изпуснатите нефтопродукти в Марица

Не е открито замърсяване с петрол на река Марица в Пловдив, откакто през вчерашния ден при индустриална повреда в предприятието „ Каучук " АД край Пазарджик във водата са били изпуснати нефтопродукти. През цялата нощ екипи на пожарната и гражданска отбрана вземаха проби от реката, край баража в Пловдив. Тази заран от Окръжната прокуратура в Пазарджик се самосезираха и започнаха инспекция.

Екип от 15 души взе участие в акцията по предварителна защита на замърсяването на река Марица след нефтения разлив. Дейността на екипите на пожарна сигурност и гражданска отбрана е извънредно затруднено от неприятното време.

В 8.00 часа беше поставена завършек на акцията. Нефтеното леке не доближи до бента на Стамболийски. Най-вероятно самите нефтопродукти са попили в крайбрежията на реката.
 След взетите проби - водата в Марица е чиста След взетите проби - водата в Марица е чиста
Цяла нощ екипи на пожарната и гражданска отбрана се опитваха да лимитират вредите от нефтения разлив по река Марица в региона на Пловдив. Причина за замъ...

По-малко от две седмици откакто река Марица беше нечиста с пестициди, през вчерашния ден във водите й бяха изпуснати нефтопродукти. Инцидентът се е случил при индустриална повреда в пазарджишкото дружество, като повода е била спукана тръба на хидравлична преса. От завода са уведомили инспекцията по околна среда и са прекратили активност. Уведомени са и институциите в Пловдив.

Инж. Цветелина Кънева, шеф на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион ": Веднага са взети проби от река Пишманка, река Марица, осъществени са огледи, открито е съществуване на леке по повърхността на водното течение от нефтопродукти

Цяла нощ повърхностните води на Марица край баража в Пловдив бяха арестувани, като за задачата шлюзовете останах спуснати. Екипи на пожарната следяха по кое време изпуснатото количество нефтени артикули ще доближи мястото.

Гл. контрольор Димитър Бришимов, РД „ ПБЗН " - Пловдив: 650 литра е било цялото количество хидравлично масло в инспатацията, преполагам, че не цялото е попаднало в канализацията и не цялото е достигнало до река Марица и по тази причина ние не констатирахме мазно леке, както го назоваваме или някакви петролни артикули във водата.
Пожарникарите са вземали проби от водата през цялата нощ. Според тях най-вероятно нефтопродуктите са били всмукани още по трасето до река Марица и по тази причина не са достигнали до Пловдив.

Гл. контрольор Димитър Бришимов, РД „ ПБЗН " - Пловдив: Бяха взимани проби на всеки час, всички бяха негативни, сега вследствие дъжда реката стартира да подвига равнището и оператора на оборудванията изиска да пропуснем количествата надолу, с цел да не се натрупват тук и след това да се постанова залпово стартиране.
Според представители на риболовни сдружения, резултатът от следващото замърсяване на реката ще се развие във времето.

Петър Янев, риболовно съдружие „ Олимпик " - Пловдив: Петролните артикули полепват и най-много повреждат флората нали на реката а въпреки всичко рибата се храни тъкмо с нея. Предстои размножителен интервал в идния пролетен сезон. Тепърва следва всичко да се види.
Предприятието в Пазарджик ще бъде глобено, оповестиха от " Басейнова дирекция " - Пловдив, като това ще стане откакто определяне на вредите. Свързахме се с капиталовия шеф на предприятието Папазова, която отхвърли коментар
Петя Папазова, капиталов шеф на цех „ Каучук " АД: Съжалявам, не мога да разясня.
Проверката на прокуратурата е предоставена на Икономическа полиция. Резултатите ще станат ясни до седем дни.

По-късно през днешния ден регионалният шеф на Пазарджик привиква на среща всички компании, които развиват активност на територията на индустриалната зона на града. Ще участват и институциите, които реализират надзор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР