Не е тайна, че шоколадовите трюфели са едни от най-фините

...
Не е тайна, че шоколадовите трюфели са едни от най-фините
Коментари Харесай

Шоколадовите трюфели – достъпно съвършенство

Не е загадка, че шоколадовите трюфели са едни от най-фините и изтънчени шоколадови десерти. Въпрос на професионална чест е всеки занаятчия сладкар да умее да подготви шоколадови трюфели с автентичен, несравним за други сладки изкушения усет. Мнозина от нас вероятно си мислят, че тези деликатесни бонбони са „ непокътната територия ” за подготвяне единствено от най-умелите експерти, само че не бързайте – рецептите за шоколадови трюфели са посилни за осъществяване от всеки, който има разполагаем малко свободно време и допълнително количество от обичания си шоколад.

Шоколадови трюфели могат да се подготвят елементарно в домашни условия, като на всичко от горната страна тези изтънчени сладкиши стават както с елементарен шоколад, по този начин и с естествен, млечен или бял. Задължително изискване обаче е глазурата да е със наличие на какао не по-малко от 35 %. Това е по този начин, тъй като колкото по-голямо е количеството на какаото, толкоз по-течен става шоколадът, в резултат на което обвивката на трюфела се получава лека, фина и топяща се в устата.

Вътрешността на трюфела се назовава ганаш, а приготвянето й би трябвало да става деликатно, като се съблюдават скритно няколко елементарни правила. На първо място шоколадът би трябвало наложително да е начупен на дребни късчета, с цел да може безпроблемно да се разтопи.

 Шоколад

Още нещо, което е главно, с цел да приготвите съвършените трюфели – такива, каквито занаятчия сладкарите ни ги сервират, е да внимавате при разбъркването на шоколада със сметаната в сместа да не влезе въздух.

Най-накрая, следвайки предписанията и практиките на експертите, по този начин полученият ганаш би трябвало да се остави да престои известно време на хладно – не е целесъобразно да е в ледник, като тази рекомендация не важи за трюфелите от бял шоколад.

Готовият трюфел е най-добре да се съхранява сред пластове пергаментова хартия. Независимо дали решите да потопите бонбоните в шоколад или не, би трябвало по-късно да ги държите на хладно място. Отново хладилникът не е за препоръчване, тъй като по този начин се губят значимите вкусови нюанси.

 Трюфел

Ето и рецептата за типичен шоколадови трюфели:

250 година мрачен шоколад

150 година течна сметана

40 година масло

75 година мрачно какао на прах

Разтопете на водна баня две супени лъжици вода с натрошените шоколадови късчета, като непрестанно бъркате. След това прибавяте сметаната и продължавате да разбърквате до приемането на хомогенна примес (без въздушни балончета). Така приготвената примес се смъква от котлона и се оставя добре да изстине, след което още веднъж на водна баня се разтопява добре, прибавя се маслото при непрекъснато безредие до приемането на еднородна примес.

Крайната операция е да изсипете сместа за трюфелите в купа, която би трябвало да се покрие с найлоново фолио и да я оставите на студено за към час, до момента в който ганашът се втвърди. След това благодарение на дребна лъжичка оформяте топченцата и ги овалвате в какаото.

Да ви е вкусно!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР