Не е тайна, че съвременното земеделие използва най-различни торове и

...
Не е тайна, че съвременното земеделие използва най-различни торове и
Коментари Харесай

Как да подбираме ефективно най-добрите плодове и зеленчуци

Не е загадка, че актуалното земеделие употребява най-различни торове и химикали, с цел да отглежда своите плодове и зеленчуци. Крайният артикул може и да наподобява привлекателно на външен тип, само че един път щом го вкусите, осъзнавате какъв брой доста сте бъркали. Как тогава можете да разпознаете тези плодове и зеленчуци, които в действителност са качествени?

Кайсия

Еднакъв цвят по целия плод, без следи от пострадвания. Червеникавите или жълтите оттенъци са естествени. Помнете – повърхността на кайсията би трябвало да е изцяло суха. Кожата не би трябвало да трансформира формата си, когато я натискате.

Авокадо

Кожата на узрялото авокадо би трябвало да е тъмнозелена, груба и чиста – без следи или цепнатини. Помнете – не би трябвало да е твърдо. Когато го натиснете лекичко, би трябвало да се оформя лека хлътналост. Ако авокадото не е узряло, оставете го да престои на стайна температура за няколко дни.

Патладжан

Лъскав външен тип – идентичен тъмнолилав цвят на всички места. Не би трябвало да има пукнатини или светли / тъмни петна. Стъблото е зелено. Помнете – избирайте тези, които са еластични, гладки, междинни като размер и релативно тежки.

Диня

Райетата би трябвало да са ясно обрисувани. Стеблото (ако е налично) е жълто и изсъхнало. Не би трябвало да има пукнатини или драскотини по повърхността. Помнете – избирайте междинни по мярка дини, които са относително тежки. Узрялата се напуква, когато окажете напън върху нея.

Ананас

Трябва да има жълт нюанс. Върховете на всеки сегмент са кафяви, а листата – дебели и зелени. Помнете – ананасите би трябвало да са тежки и еластични и да имат сладка плодова миризма. Избягвайте тези с червеникав цвят.

Пъпеш

Груб и тежък. С гальовен сладостен мирис. Помнете – узрелият пъпеш издава кух тон, когато почукате по него.

Нар

Яркочервен и бляскав – с оранжев нюанс. Кожата не би трябвало да е прекомерно суха или да има пукнатини или кафяви белези. Помнете – би трябвало да е корав и да не мирише.

Картофи

Гладки – без доста цепнатини, дупки или следи. Не би трябвало да са зеленикави. Винаги избирайте твърди и междинни като размер картофи.

Тиквички

Еднакъв цвят по цялото продължение. Гладка кожа, без следи от белези или пукнатини. Помнете – постоянно избирайте тиквички, които са не по-дълги от 15-20 см.

Лимони

Гладка и лъскава кожа без вдлъбнатини или издутини. Цветът би трябвало да е идентичен на всички места. Помнете – плодът би трябвало да е мек, само че не прекомерно корав. Винаги избирайте по-тежките, те са най-сочни.

Нектарини

Яркожълти с гладки червени страни. Избягвайте тези с тъмни цветове или прекомерно лъскавите. Помнете – узрелите нектарини би трябвало да са жълти или червеникави линии, наподобяващи кръвоносни съдове. Ако липсват, най-вероятно са употребявани нитрати.

Сливи

Гладка повърхнина, идентичен цвят – без цепнатини или тъмни петна. Помнете – мъхестата обвивка по повърхността демонстрира, че сливата е откъсната напълно скоро.

Краставици

Яркозелени, тънки, с нелъщяща кожа. Помнете – не би трябвало да имат вдлъбнатини или да са набръчкани. Избледнялото стебло демонстрира, че краставицата не е прясна.

Репички

Еднакъв цвят без тъмни или жълти петна. Помнете – би трябвало да са твърди, еднообразно завършени и гладки. Опитайте се да купувате репички, към които към момента има листа (това ще ви подскаже какъв брой пресни са).

Домати

Ярък цвят, лъщящи, тънка кожа без пукнатини, пострадвания, петна и така нататък Ако са зелени, значи не са узрели. Помнете – би трябвало да имат приятен  и богат мирис. Ако са прекомерно твърди, евентуално са цялостни с нитрати.

Тикви

Повърхността би трябвало да е твърда, с идентичен цвят, без пострадвания или следи от загнивания. Помнете – постоянно избирайте дребни или междинни като размер тикви. Стеблото би трябвало да е изсъхнало. Тиквите със синкава кожа са най-сладки.

Фурми

Еднакъв мрачен цвят, да не са прекомерно лъскави. Без следи от пострадвания или недостатъци. Фурмите не би трябвало да са прекомерно сухи или сбръчкани. Помнете – фурмите би трябвало да са леко лепкави поради естествените захари в тях.

Ябълки

По повърхността не би трябвало да има следи от паразити, тъмни петна или цепнатини. Помнете – избирайте ароматните и междинни като размер ябълки. Ако кожата е прекомерно мазна, най-вероятно са третирани с химикали.

Прочетете целия материал на уеб страницата на Obekti.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР