Не е тайна, че съвременните деца израстват пред компютъра и

...
Не е тайна, че съвременните деца израстват пред компютъра и
Коментари Харесай

Само час пред компютъра, дете

Не е загадка, че актуалните деца израстват пред компютъра и таблета. Ако в миналото гледането на телевизия е било проблем, то в този момент смарт устройствата завземат напълно вниманието на подрастващите. Но решение ли е цялостната възбрана? И каква е тъкмо вредата от компютъра?

Учените от Националния институт по опазване на здравето на Съединени американски щати в продължение на няколко години са изследвали съвсем 4,5 хиляди деца на възраст сред 9 и 10 години, с цел да схванат, по какъв начин компютърът визира развиването на децата.

Оказва се, че при деца, които са прекарали дълго време пред екраните на смарт телефони, таблети и компютри, се следят промени в структурата на мозъчната тъкан.

Каква е заплахата?

Американските учени настояват, че дългото седене пред компютъра визира мозъчната кора, която е виновна за интелектуалното развиване - тя става по-тънка. Дори в случай че децата играят просветителни игри, големият товар върху мозъка води до преждевременното му стареене. А допаминът, който непрекъснато се създава в детското тяло по време на игри на компютър, може да аргументи непоправима щета на умственото и физическото здраве. Според заключенията на специалистите децата могат да развият шизофрения, нарушавания в работата на надбъбречните жлези, бъбреците и черния дроб, да се влошат хронични болести и несъмнено, да се получат нарушавания в зрението.

Без компютър

Детският психолог Татяна Ночини означи, че някои родители се впускат от една прекаленост към другата - или безграничен достъп до сходни занимания или цялостната им възбрана. И двата разновидността не са удачни. Важно е да се откри златната среда. Родителите е добре да дефинират несъмнено време, според от възрастта на детето, в което то да може да играе на компютъра или таблета, споделя психологът. Според експерта, за деца на 5-6 години - задоволителен е най-много час дневно, на 9-10 години - 2 часа.

В същото време специалистът приканва родителите освен да кажат " че е нездравословно ", само че и рационално да обосноват доводите си пред децата. Важно е да не се лъже и украсява действителността. Детето ще разбере съвършено, че незабавно няма да ослепее, заради което е належащо да се изясни истината. Научете го да прави оценка, по какъв начин тези игри му повлияват, по какъв начин се усеща преди и след тях.

Нека " врагът ", който прекъсва играта, бъде таймера, а не родителя.

Може да прехвърлите гнева на децата от спряната игра от вас на нежив обект. Например таймер. Децата, изключително дребните, елементарно насочват гнева си от човек на обект. Поради това родителите могат да употребяват таймер или тревога за кухня, с цел да лимитират времето, прекарано в електронни игри. По-добре е детето да си настрои таймер. След това таймерът, а не майката, става инспектор, ограничител и дразнител - отбелязва Ночини.

Дайте на децата правото да вършат неточности

В реалност строгите ограничавания не работят. Детето ще желае повече и повече. В този случай не можете да бъдете толкоз безапелационни в възбраните. Оставите право на детето да прави неточности и единствено да се научи от тях. Например, можете да измененията личните си условия, които са авансово избрани и да позволите по-дълго да играе на компютър. Но е доста значимо да постигнете единодушие, че това значи, че на идващия ден детето ще почива напълно от подобен тип натоварване. Така че това може да се повтори няколко пъти, до момента в който детето научи да следи времето. И всякога, когато наруши изискванията, в следствие изцяло ще губи компютъра за целия ден. В същото време цялата отговорност за това ограничаване ще пада върху самото дете и то ще се научава да се управлява.

Източник: Мениджър Нюз
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР