Достигнаха ли връх лихвите по CD и спестяванията? Ето какво мислят експертите

...
Не е тайна, че Федералният резерв напоследък повишава лихвените проценти.
Коментари Харесай

Не е тайна, че Федералният резерв напоследък повишава лихвените проценти. И въпреки че това означаваше по-скъпи ипотечни заеми и кредитни карти, това имаше и добра подплата: по-високи лихви по спестовни сметки и CD (депозитни сертификати).

Лихвите и по двата продукта се увеличиха значително през последната година . Всъщност някои банки предлагат спестовни сметки и компактдискове с 5% APY и по-високи. При този темп, депозирането на $10 000 в една от тези сметки ще ви спечели над $500 само за една година.

Все пак лихвените проценти не са фиксирани в камък. Те всъщност се колебаят доста и трябва да се уверите, че получавате най-добрата ставка за вашата спестовна сметка или CD, докато можете.

Разгледайте най-добрите проценти за компактдискове, които бихте могли да получите в момента.

Лихвените проценти за дискове и спестявания достигнаха ли връх? Ето какво мислят експертите

За да ви помогнем, ето какво казват експертите за днешните лихвени проценти — и накъде може да се насочат след това.

Процентите са високи — но далеч не са най-високите в исторически план

Напоследък лихвените проценти се увеличиха както по спестовните, така и по депозитните сметки. Според Федералната резервна банка на Сейнт Луис средната 12-месечна ставка на CD се е повишила от едва 0,15% в средата на 2021 г. до 1,72%, каквато е днес. Лихвите по спестовните сметки също нараснаха от 0,07% на 0,42% през това време - и това е само за традиционните сметки. В наши дни много онлайн банки предлагат 10 пъти по-високи проценти за високодоходни спестовни сметки.

Все пак, въпреки тези скорошни повишения, лихвените проценти едва ли са близо до най-високата си точка в исторически план, казват експерти.

„Връщайки се към президентството на Картър, когато лихвеният процент на Федералния резерв беше повече от 20% и инфлацията беше изключително висока, лихвите по CD можеха да бъдат намерени в диапазона от 14% до 16%,“ казва Роб Бърнет, Изпълнителен директор и финансов съветник в Outlook Financial Center.

Този висок процент на Федералния резерв беше ключов тогава, защото, както Дейвид Джонсън, сертифициран финансов плановик и управляващ партньор на Amwell Ridge Wealth Management, обяснява, „тези проценти корелират силно с лихвения процент на федералните фондове“.

„Когато Федералният резерв увеличи референтния си лихвен процент, лихвените проценти в цялата икономика, включително лихвените проценти по ипотеки, кредитни карти и CD, се увеличават“, казва Джонстън. „По същия начин намаляването на лихвите по федералните фондове води до спад на ставките на CD.“

Ето защо лихвените проценти са се увеличили значително през последните 18 месеца. От март 2022 г. насам Федералният резерв гласува да увеличи референтната си лихва – или лихвения процент, който банките плащат, за да заемат пари – 11 пъти в опит да се бори с инфлацията. Лихвените проценти на други финансови продукти следват същата траектория, като оттогава непрекъснато се покачват.

Научете повече за CD ставките, достъпни за вас сега.

CD ставките може да са достигнали своя връх — или скоро ще го направят

Въпреки че лихвените проценти все още може да не са на най-високото си ниво за всички времена, експертите казват, че вероятно сме на или се доближаваме до върха, на който лихвените проценти ще стигнат, поне в близко бъдеще.

„Пазарът изглежда смята, че Фед е приключил с повишаването на лихвените проценти, което би означавало, че краткосрочните лихвени проценти са близо до своя връх“, казва Джон Маке, главен финансов директор в Merchants Bank of Indiana.

Според инструмента FedWatch на CME Group, който използва инвестиционната активност, за да прогнозира бъдещи ходове на Фед, вероятността от повишение на лихвите на срещата на групата през септември – следващата в списъка й – е едва 12,5% като от 11 август.

Само запомнете: спирането на повишаването на лихвите не означава непременно лихвите по спестовни сметки или CD-та ще паднат. Те може просто да се задържат стабилни, докато Федералният резерв активно не реши да намали референтната си лихва.

„Процентът на спестяванията може да се понижи малко, но е малко вероятно скоро да се върне към нивата отпреди пандемията“, казва Ритеш Ранджан , бизнес директор в Capital One. „Инфлацията е 3% — 100 базисни пункта по-висока от целта на Фед от 2%. Федералният резерв категорично посочи, че ще поддържа лихвите високи толкова дълго, колкото е необходимо, за да достигнат тази целева лихва.“

Всичко зависи от инфлацията и Федералния резерв

В края на деня, къде следват CD и процентите на спестявания, ще зависи от инфлацията – и от ходовете, които Федералният резерв прави в отговор.

„В този момент наистина се ръководи от Фед“, казва Маке. „Ако те повишат лихвените проценти отново поради икономически данни или тенденции, които не им харесват, това вероятно ще доведе до натиск върху лихвите по депозитите. Ако икономическите данни останат в диапазона, който не предизвиква загриженост на Фед, най-вероятно е, че повишаването на лихвените проценти спира и Фед ще изчака и ще види подхода за признаци, че или икономиката се охлажда твърде бързо – повишена безработица, ниски увеличения или намаления на БВП – за да вземе решение за възможни намаления на лихвите.“

Дъното линия

Федералният резерв ще се събере отново през септември, октомври и декември, за да определи следващите си ходове. Дотогава експертите казват, че лихвите са на или близо до своя връх, така че ако обмисляте да отворите CD или спестовна сметка с висока доходност, сега може да е моментът да го направите. Разберете какво можете да спечелите с компактдиск точно сега.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР