Не е тайна, че естественият спътник на нашата планета влияе

...
Не е тайна, че естественият спътник на нашата планета влияе
Коментари Харесай

Извънземно влияние: нещо кара кораловите рифове да звучат различно

Не е загадка, че естественият сателит на нашата планета въздейства върху живота на Земята. Въпреки това, в ново изследване учените са разкрили, че това въздействие евентуално е доста по-голямо, в сравнение с можем да си представим. Авторите на проучването считат, че Луната може да накара кораловите рифове в океаните на Земята да звучат друго.

Всеки коралов риф има личен звуков пейзаж, основан от неговите жители – рибите и другите организми, които се движат към рифа. Изследователи по света употребяват този фонов звук, с цел да следят какво се случва към коралите. Учените обаче към този момент са забелязали, че въздействието на Луната може да промени звуците, предавани от кораловите рифове, пише Science Alert. С елементарни думи, спътникът на Земята по някакъв метод въздейства върху активността на екосистемата на кораловия риф.

В ново изследване екип от Военноморския център за подводна война (NUWC) и Агенцията за напреднали проучвателен проекти-Енергия (ARPA-E) в Съединени американски щати откриха, че подводният звук се трансформира бързо, когато Луната изгрява и залязва. Резултатите демонстрират, че импулсите, създадени от рибите, се усилват по време на лунните часове, до момента в който нискочестотните гласове и безгръбначните апели понижават по време на лунните часове.

Според океанографа Даниел Дуейн от NUWC това значи, че изгревът и залезът на Луната имат постоянно влияние върху екосистемите на кораловия риф, регулирайки измененията във взаимоотношенията на локалното население.

За задачите на проучването учените сложиха съоръжение за звуков мониторинг на три рифа край западния бряг на Хавай. В резултат на това те съумяха да мерят звуци сред 2020 и 2021 година Имайте поради, че хидрофоните са употребявани от учените за снимане на едноминутни фотоси на звукови пейзажи на шпации от 10 и 15 минути.
 звуци от коралов риф Мониторингът е осъществен на три разнообразни обекта Снимка: PLOS ONE
Звуковият автограф на коралов риф в действителност демонстрира неговата обитаемост и здраве - колкото по-добро е положението на рифа, толкоз повече организми живеят върху него и толкоз по-силен е той. Авторите на проучването считат, че измененията в биологичния тон сред изгрева и залеза на Луната евентуално са отговор на измененията в равнищата на лунната светлина. Екипът също по този начин има вяра, че тези промени не се въздействат от измененията в приливите и отливите, защото приливите и отливите не са синхронизирани с изгряването и залеза на Луната в средата, в която е извършено проучването.
Смята се, че Луната въздейства върху множеството коралови рифове по света. Всъщност учените даже считат, че възпроизвеждането на рифови звуци може да бъде ефикасен метод за привличане на нов живот към рифа.
Изследователите могат също да употребяват звуковите сигнатури на кораловите рифове по света, с цел да ги съпоставят един с различен и да следят измененията при световното стопляне. Следващата стъпка може да бъде да се съпоставят звуковите вариации с други индикатори за здравето на кораловия риф.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР