Не е справедливо и възможно компенсациите за неотработено време и

...
Не е справедливо и възможно компенсациите за неотработено време и
Коментари Харесай

Не било справедливо компенсацията за неположен труд да е равна на заплатата

Не е заслужено и допустимо обезщетенията за неотработено време и неположен труд да е равна на трудовото заплащане за цялостен работен ден. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов. Изказването му е във връзка поисканото от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България желаеха допълнение към настоящото изключително законодателство, с което да се обезпечи опция за понижаване на работните заплати на чиновниците, с цел да може да се запазят работните им места и да се разпредели солидарно тежестта сред тях и работодателите.

Той разясни, че не става въпрос за понижаване на заплатите на чиновниците, а за понижаване на размера на компенсацията.

Иванов акцентира, че компенсацията, която се изплаща при безработица, е 60% от осигурителния приход, а не целият приход.

По негови думи компенсацията за неположен труд се явява заместващ приход, който се дава на служащия в миг, в който той не може да поставя труд. В никакъв случай той не би трябвало бъде еднакъв на трудовото заплащане, тъй като се изкривява целият социалноосигурителен модел и не е заслужено, безапелационен бе Иванов.

Според него мярката 60/40 е неработеща и доста работодателите, които има заплаха да създадат съкращения, няма да се възползват от нея, защото тя е стопански неизгодна както за предприятията, по този начин и за служащия.

Като контрапункт Иванов уточни немския модел, който по негови думи е радикално друго работещ.

" В Германия има спешно законодателство, което споделя, че когато има рецесия на заетостта, страната компенсира предприятията с 60% от осигурителния приход, като не слага условия за доплащане на останалите 40%. Но предприятието има обвързване да заплаща 80% от осигурителните вноски ", разясни немската скица той.

Припомняме, през вчерашния ден стана ясно, че единствено 8% от работодателите са склонни да употребяват мярката 60/40.

Според АИКБ единствено компании, които към момента не са изпаднали в дълбока рецесия, ще могат да приложат предлаганата скица за помощ 60/40. По тази причина те настояха да се приложи немският модел " 60/0 ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР