Не е случайно, че наричаме Васил Левски Апостола и само

...
Не е случайно, че наричаме Васил Левски Апостола и само
Коментари Харесай

Доц. Лъчезар Стоянов: Продължаваме да преоткриваме завета на Левски, защото Левски е кауза и ориентир за нашето бъдеще

Не е инцидентно, че назоваваме Васил Левски Апостола и единствено той е по този начин назван в цялата ни история, акцентира в изявление за предаването " Нещо повече "   по " Хоризонт " доцент доктор Лъчезар Стоянов, учител в Нов български университет:

Нямаме различен Апостол -  както християнските апостоли са разнасяли искрата и са се жертвали в името на една нова концепция, на една хуманна идея, преобразуваща света, по този начин и Левски. Всъщност  по тази причина и го третираме като Апостола - една свята персона и като живот, и като държание, и като обръщение, която дава нови хоризонти и ни повежда нас - българите, българският дух по нови пътища.  И той самият изстрадва като ранните апостоли, с живота си изстрадва тази идея, която даже и да наподобява в един миг съвсем изгубена, обречена, в края на краищата той ни повежда към нея и ни дава това възприятие за Свобода.  

Почти няма нещо, което да не знаем за Левски, съвсем няма нещо, което да не е проследено към този момент 145 години. Той е една паметна, видяна и високо оценена и от своите съвременници и персона, напомни доцент Стоянов: Още Ботев незабавно написа за него популярното си стихотворение, по-късно Иван Вазов.  Изобщо той е една фигура, която незабавно и блестящо се откроява на небосклона на българската политическа реалност.  По тази причина надали за него може да се добави нещо като фактология, само че ние продължаваме, несъмнено, както и предходните генерации, да търсим и да преоткриваме завета на Левски. Защото Левски е една идея, един завет, един ориентир за сегашното ни и за нашето бъдеще и това мисля, че е по-важното, посочи Лъчезар Стоянов и заключи част от заветите на Левски по този начин, както би желал да доближат до младите:

Именно възприятието за Свобода и това, че, в случай че се отдадеш на една идея, можеш да я постигнеш  - първо в себе си, а след това да я дадеш и на другите, с цел да стане една обща идея Свободата. И още, че за Свободата се води война, води война се, даже се мре  - това едно голямо обръщение, и това, несъмнено, че човек, в случай че се бори, даже и за изглеждащи неуместно дела, само че стига да са в действителност светли и даващи разцвет и нравствен небосвод на личността и на обществото, те рано или късно ще победят.

Мисля, че тези два завета, генерално видяно от живота и завещания на Левски, доста ми се желае да ги предам  и ги предавам доколкото мога на моите ученици, сподели доцент Стоянов. Цялото изявление може да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР