Не е случайно, че книгата на Асен Агов предизвика интерес

...
Не е случайно, че книгата на Асен Агов предизвика интерес
Коментари Харесай

Историята и съвремието през погледа на Асен Агов

Не е инцидентно, че книгата на Асен Агов провокира интерес - мнозина познават създателя като известен ефирен публицист, а при започване на преходните към народна власт години и като народен представител от Народен съюз - парламентарната групировка на съюзените Демократическа партия и Български земеделски народен съюз.

Книгата със заглавие " Добър вечер, дами и господа. Бягството на България към свободния свят " (изд. " Сиела " ), е с впечатляващ размер от над 400 страници, които обгръщат съвсем цялата история на България до през днешния ден, разказана сърцато, почтено и увлекателно през персоналния взор на Агов. В историята на неговите прародители и предци се оглежда дуовното и обществено съществуване на българите в неизтощимия блян за свободно и без значение национално битие, което препраща книгата оттатък персоналната биография и я трансформира в скъп документ на епохата, от която е част съвремието.

Книгата беше показана в четвъртък по находчив театрален метод, напомнящ за журналистическия интервал от биографията на Агов. Журналистите Милена Милотинова и Милен Цветков, които са работили с Асен Агов в Българска национална телевизия, задаваха въпроси за впеатленията от книгата на гостите - другари на създателя - Иво Инджев и проф. Веселин Методиев, седящи против " водешите " на диван, съвсем като в телевизионно студио.

 Водещите Милен Цветков и Милена Милотинова, които са работили с Асен Агов в Българска национална телевизия
© Георги Кожухаров

Водещите Милен Цветков и Милена Милотинова, които са работили с Асен Агов в Българска национална телевизия

Това е историята на четири Българии - Княжество Бълария, Царство България, тоталитарна България и модерна България. Така проф. Веселин Методиев дефинира книгата. При това, тя е написана от човек, който не е професионален историк, само че възприема и положителното, и злото в историята на своята страна с сензитивните сетива на интелигента и демократа, уточни Методиев.

Личността на Асен Агов прозира в книгата точно като интелигент, в случай че може с една дума да бъде разказан създателят за тези читатели, които не го познават персонално. Интелигент в смисъла не просто на просветен и ерудиран човек, а на методичен, изкусен, отчитащ гледните точки на другите.

Това са усещанията от книгата на журналиста и анализатор Иво Инджев, също създател на книги, въпреки и не биографични. " Спазил е положителния звук, аз не бих могъл, той владее изкуството на компромиса, а то е изкуството на живота ", сподели Инджев за своя другар.

 Веселин Методиев (вляво) и Иво Инджев по време на представянето на книгата на Агов
© Георги Кожухаров

Веселин Методиев (вляво) и Иво Инджев по време на представянето на книгата на Агов

Веселин Методиев поддържа това усещане, припомняйки времето, когато и двамата са били депутати, само че от разнообразни парламенарни групи - Методиев от Съюз на демократичните сили, Агов от Народен съюз. " През това настръхнало време двете парламентарни обединения даже не си говореха, само че с Асен можеше да се приказва. Да, ние си говорехме. "

Нери Терзиева, именитото лице на новините по Българска национална телевизия дружно с Агов (или Екип 2), която най-дълго е работила с него, описа любопитна преживелица от визитата им в Белия дом по времето, когато " един приветлив американски президент бе обществено притиснат до стената от онази история със стажантка ". В един миг Агов споделил: " Г-н президент, в един дребен български град - Добрич, група дами сътвориха клуб във ваша отбрана. " И в този момент индивидът против срещу тях се преобразил и договарянията тръгнали по вода. И договорили пари и за Граф Игнатиево, и за БМФ, доколкото тогава към момента го имаше.

 Историята и съвремието през погледа на Асен Агов
© Георги Кожухаров

Асен Агов е писал книгата си в продължение на две години, като най-вече време му е лишило сверяването и засичането на исторически обстоятелства, събития, дати. Смъртта на дядо му и историята на фамилния пръстен са се гравирали най-дълбоко в паметта и душата му и няколко месеца не е могъл да написа. Той благодари категорично на проф. Георги Фотев, който беше в залата: неговата книга " Дългата нощ на комунизма " е въодушевила Агов. В книгата на проф. Фотев се споделя за наказания на гибел от националния съд офицер, който оставил покъртващо предсмъртно писмо до 4-годишната си щерка. По-късно се оказва, че в блока, в който живее фамилията на Асен Агов, живеела дъщерята на убития офицер с оживялата си майка.
В същия жилищен блок живеели и двама от обвинителите на националния съд. И някогашна прислужница в Двореца, оживяла от репресиите. И високопоставени чиновници на новото Министерство на вътрешните работи, настанени в жилища на изселени.
Един жилищен блок като фотография на печалната българска действителност на прага на укрепването на тоталитарната страна, заключи Агов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР