Не е сбъркана Програмата на ЕС за развитие на селските

...
Не е сбъркана Програмата на ЕС за развитие на селските
Коментари Харесай

Доц. Боюклиев, БАН: Не е лоша програмата на ЕС за къщите за гости, сбъркана е нашата политика

”Не е сбъркана Програмата на Европейски Съюз за развиване на селските региони, сбъркани са нашите наредби и нашата национална политика ”. Това сподели пред БНР доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките.
" Ако желаят да ревизират всички къщи за посетители, би трябвало да погледнат и интервала на Програма САПАРД ", сподели още той.

Доцентът напомни, че това беше специфичната стратегия на Европейски Съюз за присъединение в региона на земеделието и селските региони в страните от Централна и Източна Европа преди присъединението им към Европейски Съюз.

По думите му интервалът е 15-годишен и къщите са над 800. Около 150 млн. евро, без от САПАРД, са усвоените парите по плана за къщи за посетители.

" Европейският съюз не е Съветският съюз. Той утвърждава разпоредбите и прави рамката - какво може и какво не може да се прави. Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз са половината от парите от бюджета на Съюза и половината от парите, които влязоха в България за този интервал, а и преди този момент от предприсъединителните фондове. Програмата за развиване на селските региони е половината от тези пари. Говорим за крупна сума пари ", добави той.

Доц. Огнян Боюклиев изясни, че разпоредбите са такива, че Европейски Съюз ще накаже не тези, които са взели парите и са се облагодетелствали, а ще накаже страната, т.е. всички данъкоплатци. По думите му в страната няма надзор, само че и на политика - за какво никой не е алармирал за нарушавания, които виждат. Дори няма табели, че е по план на Европейски Съюз, добави той.

" Не може в този момент страната след толкоз години да каже " ние не знаехме ". Къде е била страната до момента, та чак в този момент схваща, че някой е правил къщи за себе си, а не за посетители ", разяснява още той и даде образци за добре спазени правила по същата стратегия и построени къщи за посетители в Италия и Гърция, където аграрни производители и като допълваща претовареност имат и къща за посетители, в която работи дамата на фермера.

" Този скандал демонстрира, че липсва европейска политика в България по отношение на земеделието и селата, която занапред би трябвало да стартираме да построяваме. Няма подобаваща администрация, само че въпреки всичко сме в Европейски Съюз и не всичко е изгубено ", сподели още Огнян Боюклиев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР