Не е съвсем коректно да се твърди, че ЕС ни

...
Не е съвсем коректно да се твърди, че ЕС ни
Коментари Харесай

Петър Стоянов за Северна Македония: Истината е, че ЕС не ни разбира |

" Не е напълно правилно да се твърди, че Европейски Съюз ни притиска. Истината е, че Европейски Съюз не ни схваща ", съобщи пред бТВ президентът Петър Стоянов (1997-2002).

Той разяснява и вчерашното съвещание на КСНС, след което е била демонстрирана общата позиция на всички парламентарни групи по тематиката Северна Македония. По думите му обаче общата позиция не значи, че работата по проблема е завършила. Напротив, той твърди тя занапред ще стартира.

Стоянов добави, че " в случай че желаеме да имаме явен разговор със Северна Македония, да бъдем разбрани и от европейските ни сътрудници, което надалеч не е най-важното, и в случай че желаеме българското общество да има ясна позиция по тези въпроси, не би трябвало да забравяме и личните ни вини. "

Президентът бе безапелационен още, че при решаването на проблема не се избира сред националния интерес и участието на Северна Македония в Европейски Съюз. 

" Нашият народен интерес е да защитим правата на хората с българско съзнание там. Да, в наш народен интерес е да кажем изрично, че С. Македония е политическо разбиране на новосформираната страна, само че не е географска област, с цел да имат искания към Пиринска Македония. Освен това, наш народен интерес е и Северна Македония да стане член на Европейски Съюз ", бе безапелационен той.

Петър Стоянов обаче съобщи, че слагането на периоди, изключително по тази тематика, ще навреди на политиците, защото този комплициран проблем не може да бъде решен в къс период. Той посочи и подводните камъни в договарянията като политическото говорене в западната ни съседка.

" Трябва да сме наясно, че повече от 75 година жителите на С. Македония бяха облъчвани по всевъзможен метод и три генерации се възпитаха да възприемат една напълно друга история. Това, което толкоз години не успяхме да внушим, е, че няма за какво жителите на С. Македония да се срамят, че имаме обща история. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР