Не е редно заради една положителна проба да вадят цели

...
Не е редно заради една положителна проба да вадят цели
Коментари Харесай

Владимир Зографски: Мога да вляза сред първите 10

Не е редно поради една позитивна проба да вадят цели тимове от надпревари
Звездата на родните ски скокове Владимир Зографски откри сезона с 46-о място на огромната шанца във Висла. 27-годишният българин кара своята 12-а акция за Световната купа, където на два пъти приключи на 33 място в генералното класиране. Самоковецът отдели от времето си, с цел да отговори на въпросите на „ Тема Спорт” преди втория кръг в Рука (Фин).

Владо, здравей, първо – по какъв начин си, по какъв начин се чувстваш?
- Благодаря, добре. Жив и здрав съм, към този момент нямам никакви проблеми, тъй че всичко е наред.

Как мина подготовката ти за новия сезон при едно доста по-странно и ексцентрично лято?
- Да ти призная, мина много тежко. Заради рестрикциите нямах опция да пътувам доста и да упражнявам, само че това важи както за мен, по този начин и за останалите спортисти. Така че – не мина по най-хубавия метод.

Успя ли да намериш въобще къде да тренираш?

- Честно казано, не доста, тъй като непрекъснато нещата се променяха и условията за всяка страна бяха разнообразни. Аз пребивавам в Австрия, а треньорите ми са в Словения и бе много комплицирано. Разстоянието сред нас е единствено 6 километра, само че имаше моменти, в които мен

не ме пускаха да мина границата

и не бе елементарно. Като цяло много необичайно лято, само че няма какво да създадем.
На фона на всичко това, какво очакваш ти самия от себе си за новия сезон?
- Вярвам, че все пак мога да реализира много положителни резултати. Чувствам се добре, убеден в себе си. На моменти скоковете ми са много положителни, само че сезонът не стартира по най-хубавия метод за мен. Във Висла бях малко раздразнителен, изискванията не бяха най-подходящите за мен и не съумях да покажа това, на което съм кадърен. Но като виждам и другите, се усещам убеден и знам, че мога да реализира положителни резултати.

В Полша видяхме че и Камил Щох не влезе измежду най-хубавите 30. Означава ли това, че не би трябвало да се вършат заключения от надпреварата там?
- Да, тъкмо по този начин е. Условията бяха тежки, вятърът непрекъснато се променяше и беше много мощен. Някои от състезателите безусловно нямахме никакъв късмет. Но сезонът е дълъг и да се надяваме, че няма да има проблеми и всички стартове ще се проведат. Аз се усещам много убеден и съм положително надъхан.
Имаше проблясъци през предходната година, ще успееш ли да покажеш онази непоклатимост, към която се целиш към този момент няколко сезона?
- Надявам се. Не мога да кажа в този миг, тъй като още веднъж не съм толкоз постоянен. На някои тренировки съм доста мощен, на други не толкоз. Работя по този въпрос, пробвам се и имам вяра, че ще бъда по-стабилен от предходната година. Но е

много мъчно, когато си самичък

Около мен няма други състезатели, а тази непоклатимост се прави точно когато има други тимове към теб, с които да тренираш. Тогава има опция да се бориш с останалите, а когато си самичък, е мъчно да поддържаш устойчиво равнище.
Разкажи малко за ограниченията за сигурност.
- Доста рестрикции има. Нямахме право в Полша да излизаме на открито и да се срещаме с други хора. Доста е необичайно, няма аудитория, всекидневно сме привикнали да скачаме пред цялостни трибуни, а в този момент нямаше хора. Това е ситуацията обаче и би трябвало да се съобразяваме, тъй като е значимо както за надпреварите, по този начин и за здравето на всеки един от нас.

Ще бъде ли подготвителна тази година за Пекин 2022?
- Може да се каже, че да. Ние имахме и проблеми от позиция на новата екипировка, да намерим най-хубавата кройка на гащеризона, тъй като сме сами и нямаме ресурсите на другите тимове. Така че ще изпробваме в придвижване, с цел да се подготвим за олимпийските игри, които си остават най-важни. Въпреки че имаме две международни шампионати и сме си сложили високи цели на тях.
Ще избегнеш ли моментите от предходни години, когато постоянно имаше дисквалификации поради гащеризона?
- Няма по какъв начин да се избегне от това. Виждаме, че дисквалифицират състезатели и от най-големите народи. При нас това е обикновено. Има миг, когато самият материал поддава

разтяга се при скока

от натоварването и въздушната бликам. Така се получава и дисквалификацията. Много е мъчно да се избегне нещо сходно, откакто се случва и при най-големите.
По-добре ли е за вас, че няма да пътувате отвън Европа и сезонът е тук?
- Честно казано, за нас няма значение. Хубаво беше да имаме стартове и в Китай, на олимпийското трасе, с цел да го тестваме. В предолимпийска година би трябвало да има съревнование там, само че към този момент няма да има. Опитват се да провеждат, само че по всичко проличава, че това няма да се случи. Все още обаче няма нищо съответно. Много е мъчно да решат, тъй като всички виждаме, че нещата се трансформират от през днешния ден за на следващия ден. Всичко става доста бързо.
Ако би трябвало да си поставиш цел, каква е тя?
- Със сигурност желая да завърша сезона в Топ 30 за Световната купа. Това е една от задачите, а другата е да направя няколко класирания измежду първите 10 в обособените стартове. Показал съм, че мога и знам, че е по силите ми. Най-важното през този сезон обаче е

да сме здрави и да останем „ негативни”

тъй като другояче става много комплицирано. Виждаме, че поради една позитивна проба стопират целия тим, което е малко необичайно. Според мен не би трябвало да е по този начин, тъй като във футбола не стопират целия тим, а изолират позитивните играчи и не престават да се явяват на мачове.
В този ред на мисли запазил си каската с тасманийския демон и емблемата на футболния ЦСКА. Защо продължаваш с нея?
- Честно казано, имаше закъснение с доставянето на новите каски и това е една от аргументите. Все още нямам друга и няма по какъв начин да я заменя. Но в случай че регламентът ми разрешава, ще я сложа отново и върху новата.
Следиш ли процесите в клуба? Как ти се коства назначението на Бруно Акрапович отпред?
- В интерес на истината, нямам доста опция да проследявам обстановката, тъй като непрекъснато сме на път и на подготовка. Успях да виждам мача с Рома, само че другите не съм ги гледал, тъй като имам много задания за извършване и не сполучвам да проследя тези неща. Бях доста прелестно сюрпризиран, че победихме Базел, което е положително за нашия футбол. Надявам се, че от ден на ден наши клубове ще пробиват до групите на Лига Европа и Шампионска лига. Хари ЛАТИФЯН, " Тема Спорт "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР