Не е реалистично в специализирани болници да се разкриват Covid

...
Не е реалистично в специализирани болници да се разкриват Covid
Коментари Харесай

Д-р Гергана Коларова: Не е реалистично специализираните болници да лекуват Covid-19

„ Не е реалистично в профилирани лечебни заведения да се разкриват Covid отделения, още повече до 10 на 100 от леглата “. Това сподели пред БНР шефът на в столицата доктор Гергана Коларова.
Заповед на здравния министър гласи всички лечебни заведения в областите с най-висока заболеваемост да разкрият с най-малко 10 % от общия брой кревати, с които разполагат. При тези с по-малко пациенти процентът е 5.
„ Ние приготвяме част от кревати, които имахме по наставление от СРЗИ за родилки или бременни, които са неусложнени, само че 10 на 100 от леглата – това е твърдо нереалистично. Дали сме това свое мнение до здравните управляващи, само че нямаме отговор и чакаме в допълнение предписание по въпроса “, уточни още доктор Коларова.
„ Ние не отхвърляме раждане, и двата типа – и обикновено, и секцио, още повече че второ се предлага, с цел да се съкрати контактът на бебето с майката, само че нещата се усложняват, в случай че майката, която е позитивна за ковид, би трябвало да остане по-дълго време в отделението. Защото тя може да не е в неприятно положение първоначално, само че в следствие да се утежни. Затова считам, че би трябвало да се обособи друго място, където да се настаняват тези дами – в една болница, на едно място, където да получават съответни за това заболяване грижи “.
 Д-р Трифон Вълков: Инфекциозна болница в София е на лимита на опциите си Д-р Трифон Вълков: Инфекциозна болница в София е на лимита на опциите си
" Проблемът с леглата стартира да става осезателен. Болницата ни е на лимита на опциите да приема пациенти ", сподели пред БНР доктор Трифон...
Д-р акцентира, че в болничното заведение нямаме нито пулмолог, нито инфекционист:
„ Търсим най-малко пулмолог, само че не сме намерили. Имахме случай с такава пациентка, която след това беше преместена в друго лечебно заведение. Имаме обособена зона за такива бременни и родилки, имаме и такава операционна, и екип, който има всички защитни средства за ковид. Но след това преведохме родилката в друга болница посредством екип на Спешната помощ. Преди това обаче, както е по правилник, на бебета, тя роди близнаци, на 24-тия час и на 7-ия ден бяха направени проби. Те бяха негативни “.
Първа АГ болница може да отдели единствено три кревати за родилки и бременни с ковид.
„ Останалото би ни затруднило, болничното заведение е по този начин строена, че не е допустимо делене на потоците. Не разчитаме някой да ни обезпечи инфекционист, реаниматор или пулмолог – ние сами би трябвало да си ги намерим “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР