Не е реалистично да се говори за влияние на на

...
Не е реалистично да се говори за влияние на на
Коментари Харесай

Ген. Решетников пред bTV: Не трябва да отделяме една партия като наш съюзник, работим с всички

Не е реалистично да се приказва за въздействие на на някогашните съветски служби върху българската политика, сподели в предаването „ 120 минути” по bTV някогашният началник на Руският институт за стратегически проучвания Леонид Решетников.

„ Във вашата страна избрани сили взеха решение да създадат от мен един облик, който въплъщава опасността. Използват това, с цел да плашат жителите на България. Понякога даже ми е смешно да чета това, което пишат за мен”, добави той.

Статутът на Македонската черква би трябвало да бъде решен посредством консенсус на всички православни църкви в района, а освен от решение на Българската православна черква, сподели още ген. Решетников. Той посочи, че църковните връзки би трябвало да се развиват съгласно каноните.

Кой е ген. Решетников?

Леонид Решетников е роден през 1947 година в съветската окупационна зона в Постдам. През 1970 година приключва история в университета в Харков. През 1974 година пази аспирантура в Софийския университет „ Свети Климент Охридски” с дисертация на тематика: „ Участие на българските политически имигранти в строителството на социализма в Съветския съюз”.

Две години по-късно Решетников постъпва на работа във външното разузнаване на Съветския съюз, където работи до 2009 година, достигайки до шеф на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия.

На 29 април 2009 година с декрет на Владимир Путин военачалник Решетников е назначен за шеф на Държавния институт за стратегически проучвания. Остава на този пост до 2017 година

Около личността на военачалник Решетников витаят доста конспирации – от убеждението, че е бил резидент на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в България, до гръмък скандал с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след среща сред двамата в навечерието на президентските избори в България. Други считат, че точно Решетников има значим глас в определянето на политиката на Кремъл към Балканите.

Снимка: btvnovinite.bg

Ето и целия диалог с водещия Светослав Иванов:

– Връзка с Москва. Ген. Решетников е на линията в „ Роуминг”. Здравейте, генерале, добре пристигнали в „ 120 минути”.

– Добър ден.

– Вие сте митична фигура за българската политика. Има доста конспирации към Вашето име. Всъщност какъв брой добре познавате българските политици?

– Познавам българските политици повече от анализите и материалите, които се разгласяват. Лично не познавам чак толкоз доста български политици.

– Питам Ви, тъй като постоянно е имало подозрения за въздействието на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и съветските служби върху обособени политически процеси в България. Доколко реалистично е да приказваме за въздействие на някогашните съветски служби върху българската политика през днешния ден?

– Изобщо не е реалистично. Това е един парадокс. Ние не работим по този начин, както героите от престъпните романи. Когато завърших работата си в разузнаването и станах шеф в аналитичния център на администрацията на президента, тогава имах редица срещи и с политици, и с публицисти, с политолози от доста страни по света. Преди всичко те се стремяха към среща с нас. Във вашата страна избрани сили взеха решение да създадат от мен един облик, който въплъщава опасността. Използват това, с цел да плашат жителите на България. Понякога даже ми е смешно да чета това, което пишат за мен.

– Кое е най-невероятното нещо, което прочетохте за себе си, казвайки това?

Че идвам в България, с цел да давам указания, че по редица интернационалните въпроси давам препоръки какво да се прави. Наскоро прочетох, че даже по църковни въпроси давам някакви препоръки.

– Ще се върнем на това по-късно. Моля Ви за Вашия коментар по най-актуалната тематика сега – визитата на Радев в Москва? Какъв е Вашият разбор от срещата му с Путин?

Бих споделил, че това е избран пробив. И в този момент всички ние чакаме визитата на премиера Бойко Борисов, който към този момент ще разисква с премиера ни, с президента на страната съответни въпроси, свързани със съдействието.

– Казвайки това, кой кого търси сега? България ли търси тази среща с Русия на най-високо равнище, или Русия търси тази среща с България?

– Вижте, това е придвижване на две страни, които вървят в една и съща посока. Президентът Радев дойде, той искаше да се състои това посещаване. Нашият президент го приема за пръв път без каквито и да е било авансово готови документи, контракти, някакви заявления. За да може в края на краищата да се завърши с тази неуместна обстановка.

– А какво очаквате да каже Путин на Бойко Борисов?

– Ние разчитаме съществено, като се вземе на поради, че България е парламентарна република и главният началник по този начин или другояче е министър председателят на страната. Биха могли да се проведат съответни диалози за икономическото съдействие в енергийната област. Преди всичко по този начин считам, става въпрос за съдействие в газовата сфера. Имаме благоприятни условия, с изключение на туризма, да развиваме и други насоки на икономическото съдействие.

– Вие сте човек, който на няколко пъти се изрича много сериозно към Българска социалистическа партия. Защо не виждате в Българска социалистическа партия съдружник на Вашите хрумвания, за които говорите?

– Смятам, че не би трябвало да отделяме една-единствена партия като наш съдружник. Познавам последователи на развиването на тесните връзки и в партия ГЕРБ, и в социалистическата партия, и в „ Атака”, и във Вътрешна македонска революционна организация, във всички други партии, даже в Съюз на демократичните сили. Защото в България има народна власт, през днешния ден на власт е ГЕРБ, на следващия ден може да пристигна Българска социалистическа партия, на другия ден да пристигна друга партия, а ние сме избрали една партия единствено. Това не е вярно, какво ще вършим по-късно?

– Тоест би трябвало да работите с всички?

– Точно по този начин, с всички.

– Генерале, желая да ви задам няколко дискусионни и тежки въпроси. Например, президентството на Тръмп е белязано от тежката сянка на подозрението за съветска интервенция в неговия избор. Много ми е забавно отдръпването на Тръмп от иранската договорка, което чака още повече да увеличи цените на петрола. Може ли да се преглежда като стъпка в полза на Русия, тъй като по-висок нефт значи по-големи приходи в съветската хазна? В този смисъл има ли съпричастност на Русия в избора на Тръмп? Назначиха ли си съветските служби американски президент?

– Това е смешно, това е радостно. При нас също постоянно се майтапят по този въпрос и има доста вицове. Г-н Тръмп е един много непредсказуем президент и ми се коства, че решенията, които взима, постоянно са подбудени от някакви прочувствени моменти. Но в дълбочина в тези решения виждаме да стоят тези кръгове, които мощно влияят върху образуването на политиката на президента. В този смисъл бих отбелязал произраелските кръгове, защото за Израел Иран е концепция фикс.
Снимка: btvnovinite.bg
– Защо Руската черква се намесва в връзките сред Българската и Македонската черква? Защо България да не може да бъде майка на Македонската черква?

– Може и би трябвало да бъде несъмнено. Но аз не съм кой знае какъв експерт по тези въпроси, само че считам, че тя може да бъде майка в нравствен смисъл, като престиж, само че без да нарушава каноните във взаимоотношенията в православния свят. Ако се тръгне в посока на нарушение на тези догми, тогава можем да се окажем в обстановката, в която се намира в този момент Македонската черква, т.е. да се намира в изолираност, в схизма, да не бъде признавана. Кому е нужно това?

–Знаете за околните и исторически корени сред българите и македонците, пък и говорейки за България, белким България няма и съществена заслуга за достигането на християнската религия в Русия?

– Има, несъмнено, само че работата не е в заслугите. Трябва да се съберат всички православни църкви в Константинопол, Ерусалим, Антиохия, Грузия, Румъния, Албания и т. н. и Българската черква би трябвало да повдигне там въпроса за признаването на Македонската черква. Ако всички църкви са на позиция, която поддържа признаването, въпросът ще се реши. Но в случай че даже единствено една черква е против това – това са разпоредбите им, това не са наши правила – в случай че някой е против това, въпросът ще бъде отсрочен.

– А бихте ли имали нещо срещу Българската черква да стане майка на Македонската?

– Какво значи майка? Това са всемирски диалози на хора, които не са вярващи. Има православен свят и има православни догми и въпросите би трябвало да се вземат решение точно в сходство с тези догми. Между другото, доколкото знам, Руската православна черква предава палмата на шампионата по този въпрос на Българската православна черква.

– Как очаквате да завърши гостуването на Борисов в Москва или в Сочи? Къде ще го одобри в действителност Путин – в лятната си резиденция или в Кремъл?

– Точно това не знам. Сега Путин е в Петербург, дали ще се върне в Москва, или ще продължи да е в Сочи, не мога да ви кажа, само че с огромна вяра чакаме премиера. Най-после потегли. Трябва да развиваме връзките си. Някои медии у вас пишат, че ние се стремим да откъснем България от НАТО. Никого не откъсваме, НАТО само̀ ще се разпадне, помнете какво ви споделям.

– Кога ще се разпадне НАТО?

– В скоро време. Може би даже, до момента в който съм жив, а до момента в който вие сте живи, 100% това ще стане.

– Благодаря ви за тази прогноза. Беше ми извънредно забавно да Ви видя от плът и кръв, откакто толкоз доста съм чел за Вас.

– Не вярвайте на тези публицисти, които пишат нелепости. Аз доста обичам България и не мога да пребивавам без България...Много обичам и българите, и България, и историята, и културата, и природата – всичко. И вие заслужавате тази любов от руснаците, освен рецензия. Както и руснаците заслужават любов от българите, освен рецензия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР