Не е работа на законодателя да определя размера на минималната

...
Не е работа на законодателя да определя размера на минималната
Коментари Харесай

БСК: Размерът на минималната заплата не е работа на законодателя

Не е работа на законодателя да дефинира размера на минималната работна заплата. Това съобщи в своя открита позиция Българска стопанска камара (БСК).

По мотив идното пленарно съвещание на Народното събрание, на което се чака гласоподаване на второ четене на Законопроект на изменение и допълнение на Кодекса на труда 48-254-01-27, от Камарата апелират за разсъдък и отменяне на Законопроекта.

Според БСК, предлаганият законопроект опонира на условията на Директива 2022/2041 по отношение на съответните минимални работни заплати .

От БСК настояват, че  " автоматизираното увеличение на МРЗ на база на нарастването на междинната работна заплата, в дълготраен проект ще докара до увеличение на сивия бранш, доколкото се губи връзката с икономическите действителности и продуктивността на труда. " '

Налице са съществени районни разлики, както и разлики сред обособените сектори – голословно увеличение на МРЗ ще затрудни в допълнение предприятията в региони, в които нивата на възнаграждение като цяло са ниски. Затова са нужни критерии, които да регистрират разнообразни фактори – както стопански, по този начин и обществени, твърди Българска стопанска камара. 

Определянето размера на МРЗ би трябвало да се основава на критериите, заложени в Директивата и Конвенция № 131 на МОТ за установяване на минималната работна заплата. Механизмът би трябвало да бъде контрактуван от работодатели, синдикати и страна, посредством механизмите на тристранното съдействие, смята БСК.

Българската стопанска камара декларира готовността си да инициира диалози със службите на Европейската комисия и Международната организация на труда при положение на осъществяване на тази или сходни законодателни начинания, които тотално подменят задачите и духа на директивата и интернационалните стандарти в региона, подкопават и обезсмислят обществения разговор.

Средна работна заплата за страната, разпределена по области

 



 

Съотношение на минимална работна заплата и междинната работна заплата по области, според предлагането на н.п. Корнелия Нинова и група народни представители ( 850 лева МРЗ с прибавен 12 % клас прослужено време)



 

 

 

СРС за страната, разпределена по стопански действия

 

 

Съотношение на минимална работна заплата и междинната работна заплата по стопански действия, според предлагането на н.п. Корнелия Нинова и група народни представители (850 лева МРЗ с прибавен 12 % клас прослужено време)

 



 

[1] По данни на Национален статистически институт за м. септември 2022 година, обработка на Българска стопанска камара

[2] По данни на Национален статистически институт за м. септември 2022 година, обработка на Българска стопанска камара
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР