Не е нужно да ви представям Тодор Живков или Бай

...
Не е нужно да ви представям Тодор Живков или Бай
Коментари Харесай

Да си хапнем като Тато

Не е нужно да ви представям Тодор Живков или Бай Тошо, както го знаеше народът. Направих изследвания към личността му, тъй като трябваше да схвана какво е обичал, какво е имало на трапезата му и с изненада открих, че майка му – баба Маруся е била…. влашка циганка. Съселяните й я разказват като „ контактна и дашна “, каквото и да са имали поради под „ дашна “, само че имайки поради разногласията към рождената дата на Първия – сред 26 август и 20 септември 1911 година, както и кой е татко му, мога да си показва същинския смисъл на израза… Малцина знаят, че Маруся е дадена още 14-годишна за слугинче в царския замък „ Враня “. Изненадващо, младата прислужница забременява и е изпроводена от двореца с няколко каруци имущество и блага назад на село, след което небрежно е омъжена за „ формалния “ татко на Първия…. Интересен е фактът, че единствено Тодор има типичния кобургски нос, който липсва при брата и сестра му, родени по-късно. Но да не спекулираме, а да се върнем на вкусовите желания на царувалия над 30 години соцлидер.

Корифеят на българската кулинария – Шеф Асен Чаушев и персоналният готвач на Тато – Йордан Стоичков, го дефинират като скромен и две филии самун с масло да му дадеш, ще е удовлетворен. Такива са били усетите в общи линии и на останалите велможи от Централен комитет на Българска комунистическа партия. Изключение прави единствено Андрей Луканов, който вкарва „ гурме “ понятието в соцкухнята и заради тази причина става основател за основаването на интерхотели, в чиито заведения за хранене – тези на „ Шератон “, „ Родина “, „ Витоша Ню Отани “, стартират да се оферират тънко телешко, хайвери и изискани виновност. Любими на Тодор Живков обаче са били националните манджи, само че най-вече се е радвал на млечната баница, мляко с ориз, пълнени чушки с фасул и копривената каша. Писателят Георги Марков си спомня, че при едно от визитите си в Ботевград, в локалната механа му сервират агнешка курбан супа, която била отвратителна на усет – имала мирис на гранясала тлъстина и от мазнотията му се повдигало. На митинга му сервитьорката с смут дала отговор „ само че, другарю, това е обичаната чорба на другаря Живков!

Той особено идва тука няколко пъти месечно единствено, с цел да употребява обичаната си чорба”. Облагородяваща жила в династията Живкови принася брачната половинка му – Мара Малеева. Родена е в Пловдив, приключила медицина в София, Мара се среща с младия бунтовник Тодор през 30-те години. Тя е била една от лекарите, уреждала изпращането на доброволци за Испанската гражданска война. Спорно е присъединяване на Тодор Живков в РМС и в незаконната активност на комунистите преди преврата на 9 септември 1944. Много източници, в това число и фактът, че от досието му липсват цели страници, приказват, че той е бил сътрудник на топполицая Гешев. Всички интервенции на бригадата „ Чавдар “, а и другите незаконни интервенции, където е бил забъркан по някакъв метод Тодор Живков, са се проваляли незнайно как… Дори соцвеличията се произнасят за него „ той беше никой, прекомерно дребен и неосезаем, с цел да му обърнем внимание “. Но, това безличие незабележимо съумява да се изкачи по кариерната стълбица и в продължение на 33 години е фактор номер 1 в историята на България.

Факт е, че макар „ подмазваческата “ си политика към Съюз на съветските социалистически републики Тодор Живков съумява да прокара националните ползи и да изведе страната ни измежду топ 20-те най-развити страни в света. Факт е и че по негово време процъфтяваха доносничеството, посредствеността и макар че построи толкоз доста, че в този момент и „ да го боядисваме, няма да му насмогнем “, плодовете му – калинките, мутрите, ченгетата, простотията, са обхванали като раково образувание целия ни обществен живот и още му плащаме вересиите…

Да се върнем на усетите на някогашния, които носталгично настроените, а и освен те, биха желали да вкарат в кухните си:

 КОПРИВЕНА КАША А ЛА ТАТО Независимо дали копривата ви е прясно набрана или суха, би трябвало да я попарите – откъснете единствено листата от стъблата на прясната /трябва да сте с ръкавици/, сложете в бездънен съд копривата и я залейте с вряла вода. Оставете да престои половин час и прецедете листата, като запазите бульона. В тиган запържете в малко краве масло 1 глава ситно нарязан лук. Прибавете попарената коприва и когато всичките съставки омекнат, прибавете няколко скилидки пресован чесън. Овкусете със сол и надробен червен пипер. Следващата стъпка е да сипете 2 с. л. брашно, разбъркайте всичко добре да не загори и започнете постепенно да сипвате на тънка струйка от копривения бульон, като не преставате да бъркате. Трябва да ви се получи гъста каша. На края сложете и 100 г натрошено сирене, махнете от котлона, когато сиренето стартира да омеква и разбъркайте в тигана 2 яйца, до момента в който яйцата не се втвърдят. Копривената каша по правешки е подготвена, остава да сипете в бели порцеланови чинии със наследник кант и в действителност да се почувствате като през 70-те.

 МЛЯКО С ОРИЗ Кипнете 1 ч.ч. вода в огнеупорна тенджерка или тавичка с дебело дъно и прибавете 1 ч.ч. чаша ориз, намалете огъня на най-малко и похлупете ориза, като го оставите по този начин 20 мин. През това време загрейте фурната на 180 С, отхлупете ориза, залейте го с 2 чаши мляко с четвърт чаша захар, авансово разтворена в тях и разбъркайте добре. Прехвърлете в огнеупорни самостоятелни форми – за по една порция и го оставете във фурната, до момента в който оризът се сготви изцяло. Извадете и оставете да изстине, поръсете със смляна канела, сервира се леден.

 МЛЕЧНА БАНИЦА Пожарна охрана ПРАВЕШКИ Намажете с краве масло тавичка и постелете една кора от фините подготвени кори. Наредете от горната страна й навити като роза останали кори от пакета, като ги поръсите с късчета краве масло и печете до зачервяване в авансово загрята на 180 С фурна. Извадете, оставете малко да изстинат и залейте с авансово разрушени 1 л леко загрято прясно мляко с чаша и половина захар, пакетче ванилия и 5 яйца. Върнете във фурната и допечете.

 ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С БОБ Две чаши фасул се накисват в студена вода и когато бобът набъбне, водата се изхвърля, а бобът се сипва в тенджера с 3 л вода и се вари до омекване. Отделно се прави запръжка – нарязвате на дребни кубчета 1 глава лук, 2-3 моркова, половин ч.ч. целина. Когато всичко се запържи до златисто, прибавяте 2 домата ситно нарязани, а след 10 минути и 3-4 с.л. доматено пюре, няколко скилидки чесън – пресован или скълцан. Овкусявате с джоджен, девесил, чубрица, ситно нарязани люти чушки на усет, сол, надробен червен пипер и добавяте прецедените бобени зърна. Разбърквате добре и оставяте всичко да се запържи до подготвеност. През това време е добре да накиснете няколко сухи чушки, които като омекнат, ги напълнете с бобената примес. Наредете чушките в тавичка, поръсете ги с брашно и ги залейте с малко от бобения бульон. Печете на 200 С, до момента в който течността изври, а чушките се запекат.

 КАЧАМАК Пожарна охрана СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ Сложете да кипнат 3 ч.ч. вода със сол на усет и сипете вътре 1 ч.ч. царевично брашно. Намалете огъня и бъркайте, до момента в който качамакът стартира да се сгъстява. Сипете 1 ч.ч. течна, животинска сметана и продължавайте да бъркате. Запържете в малко лой ситно нарязани кубчета бекон/сланина или просто свинско месо. Изсипете пръжките в гювечета и върху тях сложете от качамака. Най-отгоре поръсете още веднъж с малко от пръжките и мазнината, в която са се пържили. Сложете гювечетата в авансово загрята на 240 С фурна и печете до зачервяване. Готовия качамак поръсете с настъргано сирене, надробен червен пипер, нарязан свеж магданоз и зелен лук, и поднесете топъл.

Мариела Нордел

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР