Не е нужно да си чел много книги, за да

...
Не е нужно да си чел много книги, за да
Коментари Харесай

53% от българите не смятат, че за да живеят добре, трябва да четат

Не е нужно да си чел доста книги, с цел да живееш добре. Това мнение споделят и млади, и остарели в последното изследване на " Галъп Интернешънъл ", направено в навечерието на 24 май.

53% се съгласяват с това мнение, а 35% не се съгласяват. Останалите се двоумят.

Макар и заложен проковакивно въпросът ревизира отношението към изказванието " Не е належащо да си прочел доста книги, с цел да живееш добре ". Това изказване звучи двусмислено - то може да е констатация, само че може да показва и страдание, а даже и утвърждение. Точно тъй като е многозначно, то разкрива задоволително любопитна социална картина.

Почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за цялостния и късия член.

Проучването " ревизира и грамотността на българите във връзка с цялостния и късия член при съществителни имена от мъжки жанр.
Задава им се въпрос, който всеки може да се срещне по улиците от надписите по витрините: по какъв начин е вярно да се напише " Магазина/ът се реалокира. "

Около 53% от интервюираните знаят, че се написа " Магазинът се реалокира ", само че останалите или мислят, че е " магазина " (16%), или показват, че и двете да са правилни (15%), или пък признават, че не знаят (16%).

Младите хора дават отговор сякаш по-вярно - 61% измежду хората на възраст от 18 до 25 години са дали правилен отговор.
Сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%. В огромна степен вярно дават отговор и запитаните на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо обучение дават отговор и по-правилно.

Повечето пълнолетни българи не харесват метода, по който те се организират абитуриентските балове. 56% се изричат отрицателно, а 27% - позитивно; останалите се двоумят, стана ясно от проучването. Младите по-скоро харесват.

56% не утвърждават метода, по който те се организират в този момент, а 27% го утвърждават. Сред групите на хората на възраст сред 18 и 25 години, както и измежду тези на възраст сред 26 и 35 години, доминират тези, които харесват метода, по който се организират баловете. При най-младите да вземем за пример има близо 70% утвърждение. 70% пък е неодобрението в групата 56+.

Изследването " лице в лице ", е извършено от 11 до 18 май измежду 816 души. То е представително за пълнолетното население на страната. Абсолютното оптимално отклоняване е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е еднакъв на към 55 хиляди души. Тази изследователска стратегия е позната като " Политически и стопански показател на " Галъп интернешънъл ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР