Не е нужно да правим гигантски крачки, за да усъвършенстваме

...
Не е нужно да правим гигантски крачки, за да усъвършенстваме
Коментари Харесай

10 начина да подобрим себе си в 10 малки стъпки

Не е нужно да вършим великански крачки, с цел да усъвършенстваме себе си. Няма смисъл внезапно да стартираме да ставаме в 6 часа, в случай че сме привикнали да спим до 8. Такива радикални промени сигурно няма да ни оказват помощ, а в противен случай – ще се откажем, отегчим и изморим доста бързо.

Всъщност по-лесно и потребно е да вършим дребни стъпки всеки ден и резултатът няма да закъснее. Можем да се възползваме от късите почивки, с цел да реализираме същинска смяна в живота си.

Ако използваме вярно част от свободното си време можем да станем по-продуктивни и щастливи без особени старания. Ето и 10 метода да подобрим себе си в дребни стъпки.

1. Една нова дума дневно

През учебните си години ние много сме обогатили речника си, само че последователно скоростта, с която научаваме нови думи понижава фрапантно. Ако се стараем да подобряваме езиковите си умения всеки ден в дребни стъпки, ще си помогнем да се показваме по-ясно. Богатият речник може да се трансформира в ключ към триумфа и да ни направи по-добри в връзката. Освен това учените са потвърдили, че проучването на нови думи подтиква центъра, отговарящ за заплащане в мозъка, тъй че се оказва и занимателно занятие.

2. Да увеличим продуктивността си

Лесен метод да извлечем оптимално доста от времето си е да използваме метода 50/10. Първо би трябвало да се съсредоточим върху работата си за 50 минути, а по-късно да създадем отмора за 10 минути. В тази къса пауза можем да вършим каквото желаяме, да вземем за пример да използваме някоя от концепциите в листата, с цел да сме в действителност продуктивни.

3. Да четем по-бързо

Четенето е един от значимите способи за научаване на нови неща. Голяма част от нас прекарват времето си в четене на разнообразни материали – презентации, имейли, отчети и книги. Въпреки че прекосяваме през всички тези материали всеки ден, приблизително четем по 250 думи в минута. Това е близо 2 минути на страница, което значи, че ни лишава повече от три часа за прочитането на книга от 100 страници. Всекидневни къси извършения могат да ни оказват помощ доста да подобрим бързината на четене. Може да стартираме с елементарен трик – да четем книга и по едно и също време с това да борим до 50 и по-късно назад. Така слухът ни ще е ангажиран с броенето, а зрителният анализатор със самото четене. Целта на упражнението е мозъкът да схваща четенето, без да употребява слуха.

 10 метода да подобрим себе си в 10 дребни стъпки

4. Да подремнем

Може да пропуснем утринната доза кафе и висококалоричната закуска и да се заредим с сила по различен метод. Когато почувстваме отмалялост, просто би трябвало да се усамотим и да затворим очи за 10-15 минути. Леката сънливост ще ни зареди с сила и ще ни направи продуктивни през идващите няколко часа.

5. Нов език

Ако всеки ден отделяме по няколко минути, за проучването на нов език, можем да придобием разговорни умения без доста старания. Вече има основани доста приложения, които могат да ни оказват помощ да научим нов език, в случай че ги използваме единствено за няколко минути на ден.

6. Почивка за кафе с другар

Освен прелестно занятие общуването е много потребно за мозъка. Приятелското бърборене с другар или сътрудник има потвърдени когнитивни изгоди. То може да улесни решаването на проблем или просто да ни отпусне и да ни даде конкурентно преимущество, откакто се завърнем още веднъж към работата си. Ето за какво е добре да отделяме по малко време за кафе и прелестен диалог с другар всеки ден.

7. Да излезем на открито

Ето един извънредно елементарен метод да подобрим себе си. Разходките са от извънредно значение за мозъка, възстановяване на физическото здраве, понижаване на напрежението и несъмнено бягство от депресията. Излизането на открито ни оказва помощ също да се заредим с нужното количество витамин D, което другояче ни е мъчно да набавим единствено с храната.

 10 метода да подобрим себе си в 10 дребни стъпки

8. Да помислим за на следващия ден

В края на работния ден е хубаво да отделяме по малко време за ретроспекция на деня – да помислим дали сме изпълнили всички задания, да отбележим какво сме оставили за на следващия ден. Така можем бързо да организираме лист със дилемите за идващия ден и да плануваме целите си. Освен това няма да ни се постанова да се връщаме към мисли за работа в свободното си време и ще можем да се отдадем на същинска отмора.

9. Да практикуваме признателност

Добре е да отделяме по малко време всеки ден, с цел да практикуваме признателност. Това ще ни помогне за реализиране на вътрешен мир и естетика, а също по този начин ще усъвършенства нашето психическо и физическо здраве. Можем да помислим за всички позитивни неща в живота ни, за положителните хора към нас и бързо ще усетим по какъв начин започваме да се усещаме по-щастливи и положително настроени.

10. Да се надигнем пред страха

Всички имаме страхове и това е изцяло обикновено, само че можем да опитаме да излезем от зоната си на комфорт и да опитаме да преодолеем някои от страховете си. Може да опитаме като заговорим чужд, опитаме нов спорт или посетим ново място. Само в случай че излезем отвън зоната си на комфорт ще осъзнаем какъв брой можем да реализираме.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР