Не е нужно да чакаме побелелите коси, за да разберем,

...
Не е нужно да чакаме побелелите коси, за да разберем,
Коментари Харесай

Как да познаем, че остаряваме

Не е нужно да чакаме побелелите коси, с цел да разберем, че младостта си отива. Биолози разкриват кои са скрито прокрадващите се признаци на старостта, както и какво можем да създадем, с цел да се усещаме освен млади по дух, само че и по тяло.

1. Зъбите стават по-големи

Бабо, за какво са ти толкоз огромни зъбите? Репликата от приказката за Червената шапчица е доста повече от въведения към закана, по този начин е с всички старици. Не ви се коства - истина е, че зъбите на възрастните хора стават по-големи. Подобно на кожата, която губи част от еластичността си и изтънява, тъканите във венците губят маса и размер, споделя доктор Джон Крин, декан на стоматологичния департамент на университета на Ланкашър. От загубата на компактност и маса венците се свиват и оголват все по-голяма част от зъбите. Резултатът е, че може да се „ издължат " и до 2,5 см. Заболявания на венците способстват за преждевременното им оттегляне и даже разкриване на корените на зъбите. Това може да се избегне с подробно миене и разчистване на междузъбното пространство с конец. В същото време обаче би трябвало да се заобикаля нападателно четкане, което единствено по себе си може да насърчи венците да " слизат " надолу.

2. Мъжкият глас изтънява, женският - назад

Гласът на възрастните хора постоянно е по-слаб и пресипнал. Това е по този начин, тъй като с напредването на възрастта отслабването на мускулите, в частност тези на ларинкса, се отразява на гласните струни. Гласовият диапазон също може да се трансформира - при мъжете става по-висок, а при дамите - по-нисък. Това е резултат от измененията в гласните гънки и хрущялната тъкан в съседство. На към 70-годишна възраст хрущялът при мъжете стартира да изтънява, като по този метод и самите гласни струни стават по-нестабилни, споделя доктор Джон Робин, хирург в кралската болница по УНГ заболявания на Англия. Гласните гънки създават тон, като се движат с огромна периодичност и се допират, а при изтъняването на мускулите гласът отива в по-висока тоналност, става креслив и постоянно стартира да трепери.

При дамите хормонът естроген защищава фините хрущялни структури и по този начин забавя измененията на гласа. След менопаузата обаче женският хормон понижава и това може да докара до загрубяване на гласните струни, от което създадените от тях звуци стават по-плътни. Активното потребление на гласа е най-хубавият метод да се предотврати стареенето му, безапелационен е доктор Хенри Шарп, съветник по ушно-носно-гърлени заболявания. Говоренето и пеенето работят сходно на физиотерапия. Едновременно с това е доста значимо да се заобикаля пресилване на гласните гънки, което се получава при крещене. Звучи необичайно, само че положителната поза също е значима. Когато тялото е отпуснато, се попречва дълбокото дишане и като цяло се трансформира позицията на гласовия уред и струните би трябвало да работят по-усилено, с цел да издадат тон.

3. Ядем като преди, а пълнеем

Над 50-годишна възраст стартира незабелязано трупането на килограми - приблизително сред 1 и 1,3 кг на година. Причината не се крие единствено в намаляването на физическата интензивност, което е обвързвано с подвижността, а и в загубата на мускулна маса, изяснява кардиологът доктор Дейвид Аштън пред " Дейли мейл ". Редукцията на мускулите забавя метаболизма и тялото изгаря все по-малко калории за действието на органите и системите неподвижен. Така се усилват предпоставките за запазване на " непотребните " калории под форма на мазнини изключително в региона на корема.

Ако хората в тази възраст поддържат физическата си интензивност с вървене, работа в градината, разчистване, евентуално ще отсрочат напълняването. Но като гаранция за запазването на фигурата доктор Аштън предлага и постоянни леки силови извършения за създаване и поддържане на мускулна маса. Използвайте гирички от 1 кг или комфортни предмети със същото тегло и правете по 15 кръга с ръцете трипъти дневно, предлага той. Подходящи извършения за краката са кляканията и сядане и ставане от стол без помощта на ръцете - по колкото можете пъти всяко, три пъти на ден.

4. Често кихане и подсмърчане

Все по-голям брай хора на възраст сред 45 и 65 година развиват алергичен ринит. Тази реакция не е обвързвана толкоз с полени или други " провокатори " във въздуха, а с реакция на нетърпимост към голям брой дразнители. Резултатът е постоянно кихане, течащ нос, сърбеж, сълзене, раздразнение в гърлото. Лекарите го отдават на отслабването на имунната система, евентуално вследствие на хронични болести, стрес или просто поради амортизацията на организма. Друга допустима причина е замърсяването на въздуха. Учени допускат, че увеличението на хората над 35-годишна възраст с алергии се дължи на обстоятелството, че в този момент са изложени на повече и по-агресивни дразнители, в сравнение с в детството си.

5. “Никнат ” петна и брадавици

Може би си мислите, че тези тъмнокафяви или черни неща са бенки, само че след 40-годишна възраст процесът на остаряване води до “производството ” на голям брой брадавици, наричани старешки, изяснява кожният лекар доктор Таби Лесли. В множеството случаи са безобидни пигментни формирания по кожата вследствие на фотостареенето на клетките, само че може точно поради възрастовото изтъняване на кожата да причинят сърбеж или инфектиране. Тъй като брадавиците и бенките постоянно се бъркат, добре е да се отиде на доктор при появяването им, тъй като и раковите процеси на кожата стартират с пигментни промени. Дори и доброкачествените формирания обаче може да се разрастват и да придават страчески тип. Тогава може да се предложи отстраняването им - посредством заледяване (криотерапия), издълбаване (кюртаж), химическо или термично изгаряне. Прави се с локална анестезия, само че не в козметични салони, а постоянно след консултация с кожен лекар или още по-добре онколог.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР