Не е нормално с протести в София да се решава

...
Не е нормално с протести в София да се решава
Коментари Харесай

Петър Попангелов: Курортите имат нужда от развитие

Не е обикновено с митинги в София да се взема решение ориста на Банско и Боровец


Явно има ползи, които пречат


Решението на Върховен административен съд да анулира плануваните от държавното управление промени в проекта за ръководство на Национален парк “Пирин ” нанесе тежък удар по плана за модернизиране на ски зоната в Банско. “Труд ” потърси някои от водещите български състезатели в зимните спортове за коментар по случая.

“Естествено, че българските курорти имат потребност от развиване. Че кой се сърди от това?

Курортът се прави не за спортисти, а за туристи. Питайте тези, които чакат два часа. Няма да ви кажат, че еколозите са прави. Те упорстват, че няма потребност от втора кабинка, а би трябвало да се смени сегашната. Но тя не се сменя на 5 години. Една кабинка коства 18-20 милиона евро за 5 километра. Трябва да смениш стълбове, въжета. В Банско кабинката е поставена през 2002-а. На Запад има седалкови лифтове на повече от 30 години.

Няма по какъв начин в България всички браншове да вървят. Идват непознати компании, вършат цех и не могат да намерят 500 индивида служащи. За туризма са се намерили вложители, дано да вършим това, което можем. Рила и Пирин са си хубави планини, имат си дадености за писти, комфортни са. Явно има ползи, които пречат, известно е кои са. Даже мен ме сложиха в този “черен ” лист на хората, които поддържат зимния туризъм. Но вършат митинги в София и се постановат. Ако се направи закон за туризма, това няма да е проблем, тъй като керванът ще си върви. Но тази обстановка се задържа към този момент доста години. Не е обикновено с митинги в София да се взема решение ориста на райони като Банско, Боровец или Стара планина.

Това че планините ни били ниски, са нелепости. Такива ги е основала природата. Не са отговорни банскалии. Не значи, че не би трябвало да има писти, лифтове. В България всеки мисли, че е прав и никой не е отговорен. Това рефлектира и върху туризма, пък и има доста ползи.

Зимата ни също не е къса, сезонът не е два месеца. Миналата година на 23 април, тъкмо преди Великден, карах ски. Наистина тогава хората понижават, към този момент мислят за агнета. Но сезонът си е четири месеца, не по-малко. През март карат доста хора, предходната година тук в Боровец пистите бяха цялостни. Не е и доста студено. А в този момент през януари идват тук да карат ски и се оплакват, че било студено. В България доста се оплакваме.

На запад имат Кицбюел, Санкт Антон, ние имаме това, което имаме. За всеки има място под слънцето. Ако приемем младежка зимна олимпиада, малко или доста също ще помогне за развиването на ски туризма. Също и Световните купи в Банско, ето в този момент се приготвят за идната. Но има доста хора, които не се интересуват от надпреварите, а просто идват да карат ски.

Мария Киркова, дългогодишна ски национал и в този момент треньор: Навсякъде по света вършат лифтове и писти


В чужбина на всяко хълмче има въжен превоз и природата е окей

 06-3 “Навсякъде в чужбина, където съм била, има доста лифтове, кабинки и условия за каране на ски – разяснява Мария Киркова, дълготраен ски национал и в този момент треньор. – А също и прелестна природа. Така че за мен е хубаво зимният туризъм да се развива. Не единствено за нас като спортисти, само че и за страната. Важно е да има повече места, където да се кара и да се тренира. Най-нормалното развиване освен за Банско, само че и за цяла България, е да има повече лифтове, писти, кабинки. За мен това е обикновено развиване на всеки един курорт.

Туризмът е доста тясно обвързван със спорта. Когато има повече лифтове, кабинки и писти, ние имаме по-голяма опция да упражняваме нашите състезатели. Така една от пистите ще може да се затвори, с цел да се обезпечат по-добри условия за развиването на младите гении. Колкото повече се развива туризмът и курортите, толкоз по-добре и за нас.

Била съм в доста страни. Накъдето погледнеш, на всяко хълмче има въжен превоз и природата си е окей. Не мога да взема отношение по разногласието в България, само че където и да съм била за тренировки и надпревари, е имало огромно многообразие от лифтове, кабинки и километри писти, на които можеш да караш с друг надолнище и да тренираш пълноценно. ”

Радо Янков: Втори въжен превоз ще способства за туризма


Няма по какъв начин да има затворена писта единствено за нас, спортистите

И в България би трябвало да има места, на които да упражняваме

 06-2 “Трябва да има втори въжен превоз – отсече сноубордистът Радослав Янков, някогашен притежател на Големия бистър глобус в паралелните дисциплини. – Смятам, че в България би трябвало да се развива туризъм – летен, зимен, всевъзможен. Затова поддържам втория въжен превоз в Банско. Така няма да има опашки, хората ще се качват бързо нагоре и ще са удовлетворени.

Виждал съм развиването на инфраструктурата в доста курорти по света. От моята позиция на състезател ние не постоянно имаме опция да упражняваме както би трябвало в българските курорти. Особено по празниците, защото няма задоволително писти или няма по какъв начин една писта да бъде затворена единствено за нас. Въпреки че по принцип е най-добре да тренираш в личната си страна, защото най-добре се отнасят към теб.

Иначе и изискванията за тренировки в Банско са положителни, на Пампорово също. Именно по тази причина съм за развиването на туризма и построяването на нови лифтове. В момента съм в Рогла, тук преди няколко години направиха нова писта, прилежаща до тази, на която се организира надпреварата. Това автоматизирано ни дава опция да караме на писта със същия релеф, безусловно успоредна на спортната. Явно не е толкоз мъчно да се направи и в другите страни никой не стопира хората, които желаят да развиват спорта и туризма.

Между двете има доста огромна връзка. В алпийските страни – Австрия, Италия, Швейцария, Словения, на всички места – курортите на пръв взор са дребни, само че в действителност са с доста лифтове и писти. Навсякъде има тимове, които упражняват, национални, “А ” тимове, “Б ” отбори… Много би ме радвало, в случай че това се случи и тук – всеки курорт да може да влага и в клубовете по зимни спортове – ски, сноуборд, биатлон. Все отново има състезатели, които не са на най-високо международно равнище и те упражняват в България, само че също имат потребност от условия за подготовка. ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР