Не е нормално България да внася плодове и зеленчуци –

...
Не е нормално България да внася плодове и зеленчуци –
Коментари Харесай

Какво население може да изхрани България?

Не е обикновено България да внася плодове и зеленчуци – това съобщи в студиото на Българска национална телевизия земеделският министър Кирил Вътев. По думите му, България има потенциала да храни 30 милиона души, има капацитет, има 40% високоплодородни площи, в случай, че съвсем всички европейски страни имат към 12 на 100 приблизително.

„ Затова този потенциал би трябвало да бъде отпушен и поощрен и да бъде развъртян. Трябва да бъдем чист експортьор на земеделска продукция, какъвто сме били през 30-те години, какъвто сме били и до преди 35-36 години “, разясни Вътев.

По отношение на цените на храните, той сподели, че няма човек или институция, която да ги ръководи.

„ Цените на храните ги ръководи конкуренцията и съотношението сред предложение и търсене – пазарът. Задачата на страната е да сътвори по-добра бизнес среда, с цел да може да се създават артикули с по-ниска себестойност откъдето и да стартират да се оферират и храни на по-ниска цена. Докато себестойността е висока и сме високоразходни, няма по какъв начин цените да паднат “, добави още земеделският министър.

 Какво население може да изхрани България?

Той уточни също, че зърното, което се създава сега, няма да остане по складовете и ще излезе на международния пазар, както постоянно до момента. Около 30% е остатъкът от м.г. повече спрямо предишни години.

Кирил Вътев акцентира, че сме изостанали и в дигитализацията на земеделието. Редица осведомителни системи не си кореспондират, а някои не са и пълноценни. Като образец той даде отглеждането на животни, където има огромно напрежение поради неприятно обмисляне в кратковременен, едногодишен проект.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР