Не е най-подходящото време да се правят радикални промени в

...
Не е най-подходящото време да се правят радикални промени в
Коментари Харесай

Личните лекари против промени в ролята и функциите им


Не е най-подходящото време да се вършат радикални промени в една система като опазването на здравето. Въобще измененията би трябвало да бъдат в посока развиване и надграждане, а не да се срутва къща и да се строи нова, без действителна концепция ", това сподели в „ Твоят ден “ по NOVA NEWS д-р Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари.

Относно концепцията пациентите да имат персонален доктор, само че да посещават и различен по желание и реалбно да няма към този момент такова разбиране като персонален доктор, доктор Киров съобщи, че конкуренцията работи на пазара, където се продават разнообразни артикули, а в медицината няма изцяло свободен пазар, има и регулация в някаква степен, тъй като се борави и с безграничен финансов запас.

Според него единият от претекстовете за такава смяна, че ще се избегне очакване пред кабинетите, е лекомислен.

" Капитационното възнаграждение е 42 % от общия бюджет. В него влиза всичко, което е отвън профилактичните прегледи, диспансерните прегледи и имунизациите. По всеки различен мотив, при който човек има проблем, той отива при персонален доктор, колкото пъти е належащо да го направи - това се заплаща от тези 42%, няма избрана цена. Срещу тези 42% ние годишно вършим 20 милиона прегледа и приблизително се получава 7 лв. на обзор. Това не е естествена цена на обзор ", обясни доктор Киров.

" Опитват се да ни трансфорат в търговци ", счита той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР