Не е много редно да твърдим, че сумата е намалена.

...
Не е много редно да твърдим, че сумата е намалена.
Коментари Харесай

Хърсев: Не е редно да твърдим, че сумата по Плана е намалена

" Не е доста редно да твърдим, че сумата е понижена. Всъщност тя е преизчислена. Това е формула, която по този начин или другояче беше контрактувана в началото сред страните членки на Европейски Съюз. Има критерии, по които се разпределя общият фонд. Най-силно потърпевшите получават най-вече ", изясни финансистът доцент Емил Хърсев в " Денят ON AIR ".

Той обърна внимание, че няма данни за подписани контракти, по които да се усвояват тези средства. По думите му евентуалната промяна на държавни управления не приказва доста позитивно, че бързо ще се компенсира това закъснение.

Финансистът счита, че средства от Плана можем да чакаме откакто бъдат контрактувани плановете и по-късно стартира тяхното осъществяване по стадии и се одобрят.

" Актуализацията е политическо решение. Разбира се, кърпеж като всяка актуализация на бюджет. Забелязва се в бюджетния развой няколко тежки трендове - мощна фрагментация. Разбиване на концепциите кое заслужава поддръжка. При опълчването сред другите мнения се водят мини борби и се доближават крайности в другите отзиви. В резултат, на което не получаваме убеждението, че имаме някаква смислова бюджетна стратегия ", разяснява доцент Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в бюджета плащаме налог на популизма и желанието с държавни средства да облекчим положението на съответни браншове. Финансистът акцентира, че в бюджета не виждаме антиинфлационна тактика. Той изясни, че цените на хляба след свалянето на Данък добавена стойност ще паднат за известно време и по-късно последователно ще отидат нагоре.

" С тези отстъпки в Данък добавена стойност, които бяха направени, ние просто разрушаваме единството на системата и я утежняваме. Правим я сложна за интервенции и наблюдаване. Инфлационните процеси сякаш заглъхват, т.е. е явен таванът на цените. Паниката се поуталожи ", сподели доцент Хърсев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР