Не е ли редно да помислим за необходимостта от създаването

...
Не е ли редно да помислим за необходимостта от създаването
Коментари Харесай

Лекарите се опълчиха на фармацевтите заради рецептите по здравна каса

Не е ли редно да помислим за нуждата от основаването на публични аптеки, било то общински или държавни?

Този риторичен въпрос зададоха от Българския лекарски съюз в публична позиция. Повод за нея бе паниката на фармацевтичния отрасъл от новите правила, според които НЗОК няма да покрива цената на една рецепта, в случай че в аптеката не са налични всички предписани медикаменти в нея.

За този нов правилник описа в ефира на Euronews Bulgaria ръководителят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов през вчерашния ден. Според него по този метод пациентите ще бъдат принудени да си купуват медикаментите сами. Проблеми имало и в преподписването на контракта сред фармацевтичния съюз и касата, а това – предвижда Димитър Маринов – може да остави хиляди пациенти без достъп до финанирани от НЗОК медикаменти след 1 април.

Лекарският съюз обаче изрично отхвърли тези паники и поддържа дейностите на здравната каса.

Пациентите не би трябвало да се трансформират в заложници на непознати ползи, маскирани зад паравана на положителната фармацевтична грижа. За следващ път сме очевидци по какъв начин БФС всява суматоха измежду обществото, възползвайки се от монополното си състояние и злоупотребява с толкоз сензитивна тематика като здравето. Зад това прозира нежеланието да бъде сбъднат ефикасен надзор при отпущането на лекарства, покривани от НЗОК “, се споделя в позицията на БЛС.

Оттам пазят решението аптеките да извършват всяка рецепта в цялостен размер с готовност да не се компрометира наставления от лекарите лековит развой и да се предотвратят злоупотреби с парите на касата за различни лекарства.

Въпросът за така наречен предпочитание на пациента  се взема решение само и единствено в кабинета на лекаря. Там се разисква лечението на пациента, там е мястото, където той показва своята воля, своето единодушие или противоречие с назначеното лекуване. В следствие, в аптеката, магистър-фармацевтът е задължен да извърши предписаното от  лекаря “, пишат от БЛС.

На финала на позицията те припомнят, че фармацевтичните услуги са трансферирани напълно в частния бранш. Именно там се появява и концепцията за основаване на държавни или общински аптеки.

 

В късния следобяд във вторник от НЗОК излязоха с предложение до БФС за удължение на настоящия контракт до 31.05.2023 година

„ За да бъде обезпечен достъпът на здравоосигурените лица до лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели, които НЗОК заплаща изцяло или отчасти, представителите на НЗОК (определени на съображение член 45, алинея 17 от ЗЗО и с Решение на Надзорния съвет на НЗОК № РД-НС-04-105/28.09.2022 г.), които следва да изготвят и съгласуват реда за подписване на самостоятелни контракти с аптеките, изпратиха предложение до Българския фармацевтичен съюз за удължение на периода на настоящия контракт до 31.05.2023 година “, се споделя в известието на здравната каса.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР