Не е лесно да промените първото впечатление на хората за

...
Не е лесно да промените първото впечатление на хората за
Коментари Харесай

Как да накарате останалите да забележат потенциала ви

Не е елементарно да измененията първото усещане на хората за себе си. След като преди седем години основах консултантския си бизнес, неотдавна с изненада открих, че познатите и приятелите ми не са в крайник с моето професионално развиване. Те все ме разпитват за предходната ми работа като политик или юрист в неправителствена организация, без да обръщат внимание на измененията, които се случват в всекидневието ми.

Това обаче не е по тяхна виновност. В днешно време всички имаме хиляди другари във Фейсбук или контакти в LinkedIn; и просто не е допустимо да следим развиването на всички тях. Но фактът, че те не са били наясно с моя нов бизнес, значи, че изгубвам хора, които могат да ме предлагат, както и евентуални клиенти. Разбрах, че би трябвало да направя всичко по силите си, с цел да извърнат те внимание на обстоятелството, че се занимавам с нещо ново.

Естествено, не можете да сложите клечки на нечии клепачи и да ги принудите да четат вашите резюмета или да гледат материалите, които постоянно качвате в мрежата. Е, по какъв начин тогава да накарате другите хора да схванат и запомнят какво вършиме сега и да видят на какво в действителност сте способни?

Създаване на наличие.  Като добър и умел чиновник може да ви се стори мъчно да демонстрирате опита си на различен, с изключение на на шефа си. Но интернет - и опцията всеки да разгласява личното си наличие - ни дава огромно преимущество. Също както един графичен дизайнер, който разполага с портфолио на най-хубавите си лога и брошури, вие би трябвало да изградите виртуален център на своята интелектуална благосъстоятелност (блог постове, подкасти, видеокастове, в това число и пост или визитка в Twitter също се броят), който да покаже вашия опит.

Ако сте трансформирали кариерата си или се пробвате да се изкачите в йерархията на вашата компания, може да откриете, че останалите към момента ви мислят за “старото ви Аз ”. Създавайки забавно и общодостъпно наличие ще подсети на хората за новите ви умения и познания (трудно ще ги пренебрегват, в случай че всеки ден виждат линкове, водещи към вашия блог в обществените мрежи) и ще им даде опция да ви съдят въз основа на качеството на материала, който произвеждате, а не по някакви остарели мемоари за вас.

Преимуществото на общественото доказателство.  Това е термин, който психолозите обичат да употребяват - " Социално доказателство ".  По принцип това значи, че с цел да преценяват цената на нещо, хората гледат реакциите на близките. (Ако една книга има 1 000 петзвездни рецензии в Amazon, би трябвало да бъде добра).

Е, по какъв начин може да употребявате този феномен в помощ на кариерата си? Ако решите да ставате част от професионална организация, би трябвало да си поставите за цел да поемете лидерска роля, тъй като общественото доказателство да бъдете забелязан като водач ще ви донесе доста изгоди.

Алън Уайс, съветник, който е бил и президент на Националната асоциация на представителите в Ню Ингланд в средата на 90-те години на предишния век, си мислел, че бизнесът му ще намалее през годините, когато поел този спомагателен ангажимент, тъй като за него се изисквало непринудено полагане на спомагателни старания.

„ За свое удивление обаче ”, споделя той, " завоювах към 250 хиляди $ повече. Това се случи, тъй като, като президент, вниманието бе ориентирано към мен и хората започнаха да идват при мен за изявленията и съвещания. С сходна позиция видимостта ви пораства и вашата марка също пораства. "

Намерете си представител.  Вярно е  –  никой не харесва самохвалковците. Но казусът може да бъде избегнат напълно. Група откриватели, управлявана от Джефри Префър от Станфордския университет и Робърт Клалдин от Университета в Аризона, разкрила, че е по-добре някой различен да ви хвали. Хората не обичат тези, които се хвалят сами.

Ироничното е, че в случай че се хвалите през устата на други хора, някак си стигмата не се свързва с вас. Много по-добре е някой различен, вместо вас, да надува клаксона. Ако можете да си го позволите, сигурно би трябвало да си наемете журналист. Другият вид е да намерите   съидейници “говорители ” и да се промотирате взаимно.

На коктейли и конференции вие и вашият другар може да си поставите за цел да споделяте достиженията си взаимно или да поведете тематиката в посока, в която вашият другар ще блесне. Може да звучи изкуствено, само че не би трябвало да бъде по този начин.

Просто помислете за вид, в който да извършите по този начин, че приятелят ви да се открои. След това той може да ви върне жеста.

В един толкоз забързан свят, в който всички от дълго време оставихме зад тила си цифрата на Дънбар (известен с концепцията, че хората могат да се оправят с към 150 обществени връзки), може да бъде извънредно мъчно да бъдем видяни от останалите – и изключително да сме уверени, че те мислят за нас по метода, по който желаеме.

Трябва да вземете обаче някакви ограничения или рискувате да пропуснете професионални благоприятни условия, просто тъй като не сте в полезрението на останалите, които може би не са осведомени с вашите умения.

Чрез основаването на устойчиво и постоянно наличие, като мобилизирате обществените процеси на утвърждение и като намерите своя представител, който да опише за вас, може да започнете да пробивате и да градите новата си известност в света.

Дори Кларк е стратегически съветник, работила с клиенти като Гугъл, Йейл и други.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР