Не е лесно да привлечеш инвестиции за стартираща компания още

...
Не е лесно да привлечеш инвестиции за стартираща компания още
Коментари Харесай

Историята на младия българин, създал компания за 1,3 милиарда долара в САЩ

Не е елементарно да привлечеш вложения за започваща компания още повече, когато продуктът, който искаш да предложиш, към момента не съществува и е нужно регулаторно позволение за стартирането му на пазара. При това в миг, в който стопанската система е разтърсена от световна криза.

Точно в тези условия обаче роденият в България бизнесмен Владимир Тенев или както го назовават в Щатите Влад, съумява да сътвори приложението за търговия с скъпи бумаги без комисионни Robinhood, което през днешния ден има над 2 милиона консуматори и се пресмята на 1,3 милиарда $ - същински " еднорог " по стандартите на Силициевата котловина.

" Имаше доста хора, които не имаха вяра в нас и доста порти ни се затвориха. Но бяхме безмилостни. Почукахме на 75 порти преди шансът ни да проработи ", споделя за триумфа Тенев в неотдавна оповестено изявление за Business Insider.

30-годишният Влад напуща България като дете и се реалокира в Щатите дружно с родителите си през 1992 година. Те и двамата работят за Световната банка и упорстват синът им да продължи да се развива във финансовия бранш.

Точно когато учи в Станфордския университет и стартира първата си работа като стажант в комерсиална компания обаче идва банкрутът на Lehman Brothers, който отприщва международната финансова рецесия. И тези събития предначертват различен път за младия студент.

 Роденият в България Владимир Тенев попадна в топ 30 на най-обещаващите финансисти съгласно американското списание Forbes
Владимир Тенев попадна в топ 30 на най-обещаващите финансисти съгласно американското списание Forbes

През компанията му минават покупко-продажби за 2 милиарда $

Тогава неговият бизнес сътрудник Байджу Бат, с който по-късно стартират плана Robinhood, упорства да се реалокират в Ню Йорк и да основат дружно дребна компания за търговия.

В този миг се появява първият им старт-ъп - Chronos Research, който предлага разнообразни принадлежности на хедж фондове и банки за построяването на автоматизирани тактики за търговия. Той е и стъпката към същинския триумф с Robinhood.

" Преди да стартираме с Robinhood имахме доста дребен опит с развиването на мобилни приложения. Така че започнахме с няколко пробни приложения, до момента в който чакахме регулаторното утвърждение за Robinhood ", споделя Тенев.

Първоначално поддръжка за плана Влад и Байджу получават в лицето на клиентите си. Цели 10 хиляди души се записват в уеб страницата на приложението през първия ден от стартирането му.

През първата седмица те се усилват то 50 хиляди души, а през първата година към този момент са близо 1 милион. Към днешна дата потребителите на Robinhood са 2 милиона.

Въпреки проблемите с привличането на вложители първоначално, напролет на 2015 година младите бизнесмени към този момент са съумели да завоюват 3 милиона $ от вложители, измежду които Index, Гугъл Ventures, Anderssen, а по-късно в листата влиза и световноизвестният хип-хоп реализатор Снуп Дог.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР