Не е лека съдбата на десетки хиляди рохинги, които живеят

...
Не е лека съдбата на десетки хиляди рохинги, които живеят
Коментари Харесай

Тайно училище за рохинги

Не е лека ориста на десетки хиляди рохинги, които живеят като бежанци на разнообразни места. Но в Бангладеш те се борят за правото на обучение и даже са създали учебно заведение, което обаче съществува нелегално поради локалните закони.

17-годишният Тавхарн желае да стане доктор. Но той не може да посещава обикновено учебно заведение, тъй като е един от 730-те хиляди бежанци рохинги и в този момент живее в лагер в Бангладеш. Въпреки обстановката, момчето е решено да помогне за по-добро бъдеще за своята общественост, а образованието е част от пътя към смяната. Затова посещава неподготвено палатково учебно заведение.
Тавхарн, емигрант: Учителите ни сътвориха учебното заведение нелегално, тъй като държавното управление на Бангладеш не разрешава да имаме учебно заведение и ние сме доста тъжни поради това.
В доста страни на бежанците се разрешава да учат в локалните учебни заведения или се позволява на виновните институции да образуват класове в лагерите, където учениците да могат да се образоват на родните си езици. Бангладеш обаче не признава рохингите за бежанци. Местните управляващи даже отхвърлят да издават свидетелства за раждане на родените в лагерите и по този начин статутът на новородените става още по-неясен.

Международни неправителствени организации и Организация на обединените нации са основали стотици просветителни центрове, само че те оферират единствено начално обучение и неведнъж са зле проведени. За да трансформират това, ръководителите на спонтанното учебно заведение се заемат да намерят 12 учители и да стартират стратегия за висше обучение.
Салла Удин, началник на учебното заведение: Трябва да предлагаме колежанско обучение. Повече от пет хиляди младежи са издържали изпитите за по-висока степен на обучение, само че не могат да продължат да учат. Затова взехме решение да създадем тези класове.
Голям проблем са и заплатите на преподавателите. Те се обезпечават главно посредством дарения от фамилиите на учениците и неправителствени организации, с цел да се реализира месечно възнаграждение от 143 $.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР