Не е журналистическо разследване, когато едни политици дадат едни папки

...
Не е журналистическо разследване, когато едни политици дадат едни папки
Коментари Харесай

Ловува ли Вълка под властови чадър в софийските полета?

Не е журналистическо следствие, когато едни политици дадат едни папки в ръцете на едни публицисти. Това е по-скоро проблем. Ето за какво, когато към края на предизборната акция от щаба на Мая Манолова раздадоха на няколко медии досиетата за " Чистота Искър " и безобразията в община " Младост ", екипът на Actualno.com реши да задържи обявата - с цел да няма спекулации за предизборни цели и с цел да може прокуратурата да си свърши работата, защото отчетът за положението на " Чистота Искър " е направен по поръчана вътрешна инспекция от Столична община и е предаден на държавното обвиняване още това лято. Отделно, Йорданка Фандъкова сподели, че към този момент е сменила ръководителя на сдружението.
До през днешния ден обаче няма обществена индикация от прокуратурата какво тъкмо става по случая. А досиетата с материалите не са извънредно дадени единствено на Actualno.com - през вчерашния ден, 11 декември, Mediapool също обърна внимание на " Чистота Искър " в просторен материал, основан на дадените от Манолова и екипа ѝ данни и със съответните инспекции.
Всички констатации от вътрешната (възложена от Фандъкова) инспекция, са истина. Остава въпросът за какво ситуацията, с изключение на промяната на началника, остава непроменено? И дали източването на общинското сдружение продължава? И дали прокуратурата не бърза с обвиняванията поради едно име – това на Румен Гайтански, именуван Вълка? Нямаше да бързаме (сигурно на прокурорите им е нужно време, кой знае?!), само че през отиващата си 2019 година ставаме очевидци на странни съвпадения, които подсказват положителни връзки на Гайтански с страната - особено за един заем от 150 млн. лв. за компания " Роудуей кънстракшънс ", поради който " Демократична България " изиска държавна реакция и оставка.
Малко по-рано, през юни, се обясни, че Румен Гайтански, по-известен с прякора Вълка, към момента е значима фигура що се отнася до боклука в София. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет (СОС) Милка Христова. Оказа се, че компания " Грийн партнърс " АД дава техниката за поддържане на чистотата в жк " Люлин ", " Красно село " и " Красна поляна ". 97% от парите по това перо, които Столична община дава на софийското общинско дружество " Чистота-Искър " АД, отиват за компанията на Вълка ".

Остава въпросът? И още веднъж се натрапва другият въпрос - за какво прокуратурата не намира за забавни за бързо следствие и покачване на обвиняване следните обстоятелства: Едно общинско сдружение дава контракти на частни компании, без да се съблюдават законовите условия и при подозрения за спор на ползи. Извършват се заплащания по неразбираема методика и за несвършена работа.
В упоменатата директория черно на бяло се споделя, че общинската компания " Чистота Искър ", която получава от общинския бюджет средства за почистването на столичните региони " Люлин ", " Красно село " и " Красна поляна ", превъзлага огромна част от тази активност на частната компания " Грийн партнърс ", благосъстоятелност на Румен Гайтански-Вълка. Това става с контракт за наемане на техника, от която общинското сдружение имало потребност, с цел да си прави работата. В отчета се установи, че Фиктивно е наемана тяхна техника, при все това общината разполага със своя. Снегорини са отчитали разчистване на сняг в дни, в които не е падала нито една снежинка. За всяка машина има посочена единична цена на наемане. Плаща се и цена на километър - 7.80 лв. без Данък добавена стойност. " Не е конкретизирано дали се заплаща на цялостен или празен курс ", написа в отчета.
Прокуратурата може би ще обърне внимание да вземем за пример на " протокол от 10.12.2018 година, отчитащ активността на наетата техника за месец ноември ". Ето в резюме и схемата, детайлно разказана в отчета: Начинът, по които общината заплаща на " Чистота Искър ", а те на " Грийн партнърс " - частната компания получава съвсем цялата сума, която общината дава на личното си сдружение. Първо, общината заплаща на " Чистота Искър " въз основата на свършената от нея работата по почистване в трите региона (на звук боклук и кв. метър почистени площи, както беше посочено по-горе):, се споделя в отчета.
В края на отчета остава привкусът за " пито - платено ": "
Стои въпросът и при " новото сдружение " ли остават в действие договорите с компанията на Гайтански и задоволително безапелационно ли е обяснението, че за преустановяване се дължат огромни неустойки? И в случай че един контракт е подписан непозволено, няма ли правни механизми да се разтрогне, откакто служи за източване на обществени средства?
Завършваме с прецизен откъс на изводите от отчета за към този момент " несъществуващото " " Чистота-Искър " ЕООД, който наподобява като съвсем цялостен лист на административните закононарушения:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР