Не е известно къде се е родил великият подвижник преподобни

...
Не е известно къде се е родил великият подвижник преподобни
Коментари Харесай

Свети преподобни Йоан Лествичник

Не е известно къде се е родил великият подвижник преподобни Йоан. Предполага се, че той бил сириец. Подтикван от обич към Бога, той на седемнадесетгодишна възраст се отдръпнал в Синайската планина, където бил постриган за инок. Там живял деветнадесет години под управлението на благоверен и умен дъртак и след гибелта му се поселил в пустинното място, наречено Тола, също на Синайската планина.
Тук Йоан се предал на непрекъсната молитва и на пост; проливал сълзи от трогване и обезсърчение на сърцето си. Макар от цялата си душа да обикнал самотния и безгласен живот, той не се отказвал да наставлява тия, които идвали при него за съвет, и даже приел при себе си един възпитаник на име Мойсей. За Мойсей се споделя едно събитие, което потвърждава по какъв начин Бог пази правилните Си раби.
Веднъж Мойсей бил на работа надалеч от килията, а преподобни Йоан се молел вкъщи си. След молитвата леко заспал и незабавно чува, че някой му приказва: " Ти умерено спиш, а ученикът ти се намира в заплаха! " Йоан се събудил, само че не знаел къде да откри Мойсей и почнал да се моли за него. Привечер Мойсей се върнал и Йоан го запитал не се ли е случило с него нещо неприятно. " Едва не бях затиснат при рухването на един огромен камък – дал отговор Мойсей. – Уморен от работа и от слънчевия зной, аз легнах да си умря на сянка до една надвиснала канара. Веднага ме разсъни твоят глас, който ме викаше. Бързо станах и в това време скалата падна. " Йоан със сълзи благодарил на Господа, Който му известил за заплахата на ученика и чул молитвата му.
След дълги години, прекарани в пустинно място, преподобни Йоан, по молба на синайските иноци, се съгласил да бъде свещеник на тяхната обител. Той ръководел братята и ги наставлявал на нравствен живот и на отшелнически героизъм.
Неговият огромен нравствен опит и дълбоката му мъдрост се разкриват в прелестната му книга " Лествица към парадайса ", в която той наставлява християните по какъв начин да устремят мисълта си към Бога и по каква духовна " лествица ", т. е. Стълба на добродетелта, да реализират християнското съвършенство. По тая книга той е наименуван " Лествичник ". Той написал и съчинението " Книга към пастиря ".
Св. Йоан Лествичник починал в 603 година.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР