Не е изключено по трасето на газопровода да се открият

...
Не е изключено по трасето на газопровода да се открият
Коментари Харесай

За археология по трасето на газовата връзка с Гърция ще бъдат заделени 3 млн. лв.

Не е изключено по трасето на газопровода да се открият антични селища и некрополи

© Гис Пътят на тръбата

Газопроводът стартира покрай Стара Загора и минава около Димитровград, Хасково, Джебел, Кърджали, Момчилград и Кирково, като стига до гръцка граница и оттова - към Комотини. Още по тематиката
Разкопки на всеки километър

В последните години археологията в България се устоя най-вече около европроектите за пътна инфраструктура
11 май 2018
Особеностите на магистралната археология

Финансиране на разкопки
11 май 2018
Археолозите оферират разкопките до " Струма " да бъдат изместени няколко метра

Идеята е трасето на автомагистралата да не се трансформира, а значимите открития да се композират до него
9 май 2018
Търси се строител на газовата връзка с Гърция в търг за 145 млн. евро

За доставката на самите тръби върви друга процедура за 60 млн. евро
30 апр 2018
Студен северен вятър за българските газови упоритости

Политиката на Германия и Европейската комисия към " Газпром " няма да донесе доста изгоди на България
13 апр 2018
Световни колоси желаят да доставят тръбите за интерконектора с Гърция

До 20 април плановата компания би трябвало да избере 5 от тях, които да приготвят дефинитивни предложения
18 мар 2018 Двойно повече пари за археологически разкопки - 3 млн. лева, ще бъдат дадени по трасето на газовата връзка Гърция - България, в сравнение с отпуска страната за всички други обекти в страната, взети дружно. Парите идват по линия на еврофинансирането, защото в плана има предопределена част за избавителни разкопки.

Това е методът, по който в България в последните години съвсем напълно се финансира археологията - посредством европейските пари за инфраструктура. Подобно на проблема със строителството на автомагистралите, където средствата се отпускат от Агенция " Пътна инфраструктура ", тук възложител е плановата компания за интерконектора - " Ай Си Джи Би " АД (ICGB), в която акционери с равно присъединяване са БЕХ и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon.

" ICGB поставя специфични старания за опазване на културно-историческото завещание на територията на България и Гърция и ще предприеме всички нужни ограничения обектите, които се намират на трасето на газопровода, да не бъдат наранени или застрашени от строителните действия ", настояват от компанията. Срокът за осъществяване на поръчката е до 3 месеца от възлагане на изследването за съответния археологически обект.

Некрополи и антични селища

Изборът на реализатор на археологическите изследвания ще бъде осъществен посредством процедура на договаряне с предварителна покана за присъединяване. Това дава право на възложителя да организира договаряния с участниците, след подадени първични предложения от претендентите. Срокът за подаване на заявки за присъединяване в първата фаза на процедурата е 5 юни.

Обект на археологически изследвания ще бъдат линейната част на газопровода дружно с неговия сервитут, площадките на линейните кранове, наземните уреди и довеждащата към тях инфраструктура (електропроводи, водопроводи, канализация, пътни връзки). Още при правенето на отчета за оценка на въздействието върху околната среда, е направено обхождане на трасето за авансово археологическо изследване, като са регистрирани няколко значими обекта - праисторически селища, могилни некрополи и други

" Списъкът на обектите, за които се планува осъществяване на избавителни разкопки, както и предписаните ограничения за опазването им, има показателен темперамент. От него могат да отпаднат тези, за които се откри неналичието на археологически структури и културен слой, или да се прибавят нови обекти, които се записват по време на археологическото наблюдаване на изкопните работи за газопровода ", изясняват от " Ай Си Джи Би ".

Археология с пари извън

Ракопките в България се финансират най-вече с такива пари. От 2015 година насам работи да вземем за пример рамково съглашение за 15 млн. лева, по което АПИ разплаща разкопките по разнообразни значими пътни артерии, като да вземем за пример " Струма ".

Периодично край тези разкопки избухват и кавги, като скорошните митинги край Благоевград, където локалните хора упорстват трасето на съответната инфраструктура да се промени, с цел да се опазят откритите артефакти.
Най-големите поръчки са в ход

Най-голямата социална поръчка от началото на годината - тази за планиране и строителство на газовата връзка Гърция - България, към този момент е в ход. Търгът е с бюджет от 145 млн. евро без Данък добавена стойност, само че заради сложността на процедурата по желание на реализатор няма да се сбъдне проектът на държавното управление да направи първа копка на плана в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз - до края на юни.

Според Теодора Георгиева, изпълнителен шеф от българска страна на плановата компания, строителството може да стартира през последното тримесечие на 2018 година " Очакваме въвеждането в комерсиална употреба да бъде осъществено през 2020 година ", споделя изпълнителният шеф от гръцка страна Константинос Караянакос. Формално срокът за осъществяване е 18 месеца, считано от започването на дейностите.

В поръчката за направата и доставката на тръбите за газовата връзка с Гърция с бюджет 60 млн. евро пък да показват предложения са поканени 9 задгранични компании и една българска. Очакванията са спечелилият тук да бъде избран през юни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР