Не е изключено да се твърди за координирана атака срещу

...
Не е изключено да се твърди за координирана атака срещу
Коментари Харесай

Експерт: В хакерската атака личи доза координираност срещу български институции

Не е изключено да се твърди за координирана офанзива против българските институции, съобщи в студиото на Сутрешен блок специалистът по киберсигурност Любомир Тулев във връзка с публикуваната през вчерашния ден информация, че е хакната Национална агенция за приходите. По думите му в петък Комисията за отбрана на персоналните данни е получила сигнал от медия, че имат накърнимост на уеб страницата си. Няколко дни по-късно има разпространяване за теч на информация от Национална агенция за приходите. Според Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията това може да е съвпадане. Преди да е предходна инспекцията на службите всяка информация е спекулативна.

Любомир Тулов съобщи, че за момента не се знае нищо съответно, информацията е предварителна и спекулативна. По думите му сигурно службите са реагирали незабавно. ГДБОП и ДАНС цяла вечер са проверявали въпросния теч на информация, до каква степен информацията в изтеклия пакет персонални данни е действителна.

По думите на Тихомир Безлов не се знае дали има помощ от вътрешната страна, само че евентуално става дума за хакерска офанзива.

Тулов счита, че не е изключено да се твърди за координираност против българските институции.
" Начинът, по който е предоставена информацията с този мейл, приказва, че по-скоро има външна интервенция. Не е изключено да се твърди за координирана офанзива против българските институции. Миналата седмица в петък Комисията за отбрана на персоналните данни са били известени от уеб страницата " Биволь " за това, че има накърнимост в техния уебсайт, който разрешава хакери да доближат до специфична база данни, която съдържа сигнали, тъжби, подавани от жители - точно на уеб страницата на КЗЛД. Впоследствие тази накърнимост бива отстранена. Но се случва в петък и внезапно в понеделник имаме разпространение на този пакет от информация точно от Национална агенция за приходите. Личи известна доза на координираност в тази тенденция ", сподели специалистът.
По думите на Безлов обаче това може да е съвпадане и би трябвало да се ревизира.

Любомир Тулов посочи, че мейлът е изпратен посредством съветския мейл провайдер " Яндекс ".
" Дали Русия стои зад това нещо? По-скоро съм податлив да нямам доверие, просто е употребен мейл провайдера, прочут с това, че се пробва да пази персоналната цялост на своите консуматори ", сподели специалистът.
Безлов добави, че този мейл провайдер по-трудно сътрудничи и ще е забавно да се види в това отношение дали ще сътрудничи.
" Ние сме имали и други такива произшествия с приключване на информация и хакерски офанзиви, които минаваха през съветския сървър ", сподели той.
И двамата посетители в студиото бяха безапелационни, че в случай че това се окаже същинска хакерска офанзива, ще приказваме за невиждан случай на теч на информация у нас.

Вижте целия диалог във видеото
 Проверяват сигнал за хакерска офанзива върху системата на Национална агенция за приходите Проверяват сигнал за хакерска офанзива върху системата на Национална агенция за приходите
Националната организация за приходите, Министерство на вътрешните работи и ДАНС ревизират сигнал за хакерска офанзива върху компютърната система на приходната организация. Поводът - разпрате...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР