Не е изключена подобна визита от гледна точка на това,

...
Не е изключена подобна визита от гледна точка на това,
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Не е изключено кралица Елизабет II да посети България

„ Не е изключена сходна аудиенция от позиция на това, че България и Румъния са единствените страни в Европа, които кралицата не е посещавала. От друга страна напоследък визитите ѝ са лимитирани. По протокол посещава по една-две страни на година, а и програмата ѝ е планувана за години напред ”, това каза пред Канал 3 някогашният зам.-министър на външните работи, дипломат във Англия и шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки Любомир Кючуков по повод поканата на президента Румен Радев към кралица Елизабет II или член на кралското семейство да посети България следващата година.

„ Има доста въпроси, които са контрактувани, само че до момента в който всичко не е контрактувано, значи нищо не е контрактувано. Защото ще има един контракт, в който всичко би трябвало да е контрактувано ”. Това разяснява по тематиката Брекзит бившият зам.-министър на външните работи.

„ Повечето въпроси са изяснени – като статутът на непознатите жители и икономическите взаимоотношения. Остава въпросът за Европейския съд и въпросът за границата сред Реп. Ирландия и Сев. Ирландия ”, изясни Кючуков по отношение на договарянията.

„ 29 март е датата, която съгласно Лисабонския контракт Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз. Това е датата на напускането, датата на която би трябвало да се изяснени всички механизми и би трябвало да бъде подписано съглашението. Оттам нататък има няколко преходни интервала. Реално обаче съглашението би трябвало да бъде завършено в средата на идващия месец. Защото след това би трябвало всички страни да ратифицират контракти. А има някои страни, в които няколко Народното събрание би трябвало да го ратифицират ”, сподели той.

Какво обаче ще се случи, в случай че не се стигне до съглашение сред Англия и Европейски Съюз.

„ Възможността да има Брекзит без договор… – никой няма визия по какъв начин ще се реализира. Защото това са стотици правни правила, които не е ясно по какъв начин ще продължат да действат. Втората опция е за удължение на преговорния интервал, който още веднъж би трябвало да бъде утвърден от всички страни-членки и това още веднъж ще бъде много мъчно ”, сподели още Кючуков и изясни, че надали е допустимо да се чака новата Европейска комисия.

Относно проблематичната граница сред Република Ирландия и Северна Ирландия той разясни „ Първият проблем е по какъв начин да няма граница, където би трябвало да има. Защото, когато Англия напусне Европейски Съюз, би трябвало да се появят граници, които би трябвало да контролират придвижването – придвижването на артикули, придвижването на хора и така нататък Единственото решение да няма граница е Англия да бъде вид Норвегия и да стане част от комерсиално съглашение. При това състояние обаче Англия би трябвало да се съобрази с всички правила на Европейски Съюз, а също така би трябвало и да си заплаща за това, както прави и Норвегия ”, разясни дипломатът.

Той разясни, че съществуването на границата ще докара до разтърсвания в Северна Ирландия, защото страната е сложила изискване за Брекзит е точно да няма граница. Именно северноирландската партия крепи държавното управление на Тереза Мей. Може даже да се стигне до „ другоземен ” вид да има вътрешна граница сред Северна Ирландия и Обединеното кралство единствено с цел да не се постанова да има граница сред Сев. Ирландия и Реп. Ирландия – това обаче значи отделяне от Обединенето кралство.

„ Проблемът със Сев. Ирландия продължава да бъде основен и до момента в който той не бъде решен, няма да има съглашение ”, безапелационен е Кючуков. „ Като че ли договарянията се водят не толкоз сред Брюксел и Лондон. А в рамките вътре на Консервативната партия в Лондон. Защото точно там са огромните разлики. Неслучайно Борис Джонсън, който е последовател на корав Брекзит по този начин подлагаше на критика Тереза Мей. И в случай че тя стигне до сделка, ще бъде подложена на критика за това какво съглашение е постигнала. Ако ли не – за какво не е постигнала съглашение ”, добави Любомир Кючуков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР