Не е имало никаква техническа причина Програма Хоризонт на Българското

...
Не е имало никаква техническа причина Програма Хоризонт на Българското
Коментари Харесай

Прокуратурата: Нямало е техническа причина Хоризонт да замлъкне

Не е имало никаква техническа причина Програма " Хоризонт " на Българското национално радио /БНР/ да спре излъчването. Това е открила инспекцията, разпоредена от основния прокурор Сотир Цацаров. Обвинител номер едно я разпореди на ДАНС, Съвет за електронни медии и КРС под директното управление на заместител основния прокурор Иван Гешев, откакто програмата замлъкна за пет часа на 13 септември. Заради това Софийска градска прокуратура /СГП/ се заема с нова инспекция - този път единствено на дейностите на техническия шеф на Дирекция " Техника " в националното радио - Пламен Костов. Той ще бъде разследван предвид на вероятно осъществено закононарушение по работа в качеството му на длъжностно лице.

В хода на осъществената от ДАНС инспекция е открито, че не е осъществявана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на Програма „ Хоризонт “;не е съществувал какъвто и да е механически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на Програма „ Хоризонт “; не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна; не е съществувал механически или различен проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС, оповестява прокуратурата.

Изцяло отвън заложения график за осъществяване на профилактика, на 11.09.2019 година шефът на дирекция „ Техника “ към БНР - Пламен Костов е изготвил документално съобщение до генералния шеф на БНР за „ основан огромен механически проблем “, който постанова „ профилактиране на студийния комплекс на Програма „ Хоризонт “ за времето от 6:00 до 11:00 часа на 13.09.2019 година “. Никъде в това съобщение Костов не е показал, че ще се прави прекъсване на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния шеф такова свое желание. Генералният шеф на БНР Светослав Костов е сложил резолюция „ ДА “ на документа.

От прокуратурата обобщават, че в хода на инспекцията, предоставена на ДАНС са снети писмени пояснения от генералния шеф на БНР Светослав Костов, от и. д. шефа на стратегия „ Хоризонт “ Николай Кръстев, от шефа на дирекция „ Техника “ Пламен Костов, както и от други чиновници националното радио. Обяснения са снети и от управителни длъжностни лица от „ НУРТС България “ ЕАД - пропагандатор на сигнала на радиото. Изискана е публична писмена и електронна връзка сред управителни длъжностни лица на БНР, както и сред тях и и длъжностни лица на сдружението - пропагандатор на сигнала.

По отношение на техническата профилактика на излъчвателните уреди на разпространителя на сигнала на БНР – „ НУРТС България “ ЕАД, е открито, че сдружението, съгласно контракта си с БНР е задължено да прави регулярно профилактика на системата, която е планувана.

Извършва се минимално два пъти годишно и се съгласува авансово през миналата година с БНР и другите ползватели на предавателите на „ НУРТС България “. От приложените материали е открито, че за този ден е планувало профилактика единствено на три предавателя на ултракъси талази (УКВ) в Белоградчик, Ивайловград и Трещеник. От основаването на „ НУРТС България “ ЕАД и БНР досега не е преустановявано излъчването на която и да е стратегия на националното радио по едно и също време на територията на цялата страна заради описаните нагоре характерни отговорности и характерности на националното радио.

Профилактика на предавателите на „ НУРТС България “ ЕАД се реализира поетапно, за не повече от осем часа денем, в разнообразни дни, по един предавател на район, по опция в диаметрално противоположни елементи на страната.

Същевременно от БНР не е била прекъсвана работата на стратегия „ Хоризонт “, която се е излъчвала онлайн и е можела да се слуша в Интернет на уеб страницата на БНР. Държавното обвиняване обаче показва, че този метод на прилагане е единствено за стеснен кръг от обществото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР