Не е добре това, че служебното правителство няма да внесе

...
Не е добре това, че служебното правителство няма да внесе
Коментари Харесай

Георги Гьоков, БСП: Ще настояваме за увеличаване на доходите и всички социални плащания

" Не е добре това, че служебното държавно управление няма да внесе план на бюджет. Това значи заледяване или понижаване на обществените заплащания. Предвидихме, че може да се случи нещо такова и по тази причина през вчерашния ден поискахме чуване на финансовия министър в Народното събрание. От една страна да бъде обяснено, че това, което се тиражира в общественото пространство от политическите ни съперници и служебното държавно управление – по какъв начин предходното държавно управление надали не е заробило с голям недостиг в бюджета. Всичко е разчетено, в това число пенсиите и обществените разноски. “ Това съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков в ефира на Nova News.

По думите му пенсионната система в България е солидарна. " И ние нашите неща ги облякохме в законопроекти още при започване на този парламент. Внесохме проектозакон за увеличение на минималната работна заплата и съответните промени в Кодекса на труда, с цел да бъде тя равна на 50% от междинната. Внесохме и законопроект за обществените заплащания. Оттук нататък ще настояваме служебното държавно управление да внесе най-малко някакъв базов бюджет, в който ние да създадем нашите оферти. Във времена на рецесия и сериозна инфлация няма по какъв начин да работим с бюджет от миналата година “, добави Гьоков.

Той изрази разтревоженост от мненията на някои политици, че би трябвало обществените заплащания да бъдат замразени. Според него не е обикновено при галопиращи цени минималната работна заплата да бъде оставена на равнища от 710 лв..

" Служебното държавно управление сподели, че е готово с няколко разновидността на бюджет. Единият с недостиг 3.8%, другият с 6.6%. Но хората няма по какъв начин да бъдат оставени в тези сложни времена да се оправят сами. 6.6% недостиг е един от разновидностите, с който е сметнат бюджетът за 23-та година. Иначе той ще бъде в границите на сметнатия и признат от 47-ото Народно събрание 3.8%. Ние ще се вместим в този недостиг. Въпросът е с бъдещия бюджет. Като при втория вид се споделя, че тези 6.6% недостиг ще доведат до това да не отговаряме на условията за Еврозоната. Ние от Българска социалистическа партия сме споделили, че ще влезем там, когато сме подготвени. Затова и поискахме чуване на управлението на Българска народна банка за готовността ни за влизане в Еврозоната “, разяснява социалистът за вероятните конфигурации и оферти при съставянето на новия бюджет.

Гьоков изясни, че Българска социалистическа партия желае да бъдат открити справедливи критерии за определянето на минималната работна заплата, както и за повишаването на пенсиите. " Тези наши визии са отразени и законопроектите, които внасяме. Замразяване цените на енергоносителите и стоките от първа нужда и таван на цените. Увеличаване на приходите – минималната работна заплата, от там на междинната, на пенсиите, както и всички обществени заплащания. И поддръжка за бизнеса, с цел да може да върви стопанската система напред. Това са антикризисните ограничения, които предлагаме “, приключи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР