Не е добър вариант климатиците да се включват на максимална

...
Не е добър вариант климатиците да се включват на максимална
Коментари Харесай

Ескперт:Препоръчвам климатиците да работят на 26-27 градуса

 Не е добър вид климатиците да се включват на оптималната или минимална стойност, сподели за Българска телеграфна агенция гл.ас. доктор инженер Кръстин Йорданов към катедра " Топлотехника " на Техническия университет във Варна. Според него е най-добре през зимата в пространствата да се поддържа температура от 22 градуса, през лятото - сред 25 и 27, като най-добре е те да са с 5-6 градуса по-малко спрямо външната температура.

Специалистът посочи, че няма по какъв начин в градските рейсове да се реализира огромно разхлаждане през горещите дни, защото телата на пасажерите също отделят топлота. Вариантът хората да се усещат изцяло удобно е броят им да е по-малък или тъкмо колкото написа за седящи и правостоящи места.

Позицията на Йорданов е, че изборът на климатик е строго самостоятелен за всяко помещение. Без значение къде ще бъде инсталирана машината обаче - ниско долу или до тавана, филтърът й би трябвало да се почиства постоянно, както и ламелите под него.

Климатиците не трябва никога да работят на най-малко или на най-много, акцентира Йорданов. По думите му най-разумно е през лятото в пространствата да се поддържа температура с 5-7 градуса по-ниска от външната. Тази разлика оказва помощ на организма да се приспособява по-бързо от по-хладно към по-горещо. Според експерти най-оптимално е да се поддържат 26-27 градуса през лятото и 22-23 градуса през зимата.

Критичните температури не са целесъобразни и за колите, сподели още Йорданов. По думите му избягването на този риск е повода към този момент да се употребяват климатроници. Малко по-особена е обстановката в градския превоз, добави Йорданов. Той изясни, че климатиците в рейсовете са планувани да работят при несъмнено натоварване с хора - седящи и правостоящи. Тъй като всеки човек отделя топлота, когато има пасажери над плануваното, охлаждането от климатика престава да се усеща и противоположното - когато има по-малко пътуващи се усеща по-голямо изстудяване. Отделен е казусът, че регулирането на климатиците в рейсовете, оскъпява доста както оборудването, по този начин и поддръжката му, добави експертът.

При избора на климатик всяка стая се преглежда самостоятелно - брой и размер на прозорците, каква е дограмата, има ли изолираност в помещението, има ли външни стени, добави Йорданов. Той посочи, че разликата сред инвентора и хиперинвентора е доста дребна. Обикновеният климатик се включва внезапно на 1 киловат и работи до момента в който доближи температурата, до момента в който инвенторът се включва и постепенно усилва оборотите си, с цел да няма натоварване на електрическата мрежа, доближава до някакъв най-много и си поддържа тази температура, изясни експертът.

Къде е по-добре да бъде сложена машината в стаята съгласно Йорданов зависи напълно от желанията на притежателя. Високият монтаж не разрешава на децата да пипат климатика и не заема пространство. Предимството на ниския е, че почистването на филтъра става без да се употребява стълба. Независимо дали ще е до тавана или на земята обаче пред уреда не би трябвало да има загради, с цел да има хубаво придвижване на въздуха в стаята и да се получава идентична температура на всички места, заключи експертът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР