Не е дали, а кога. Това е въпросът за новите

...
Не е дали, а кога. Това е въпросът за новите
Коментари Харесай

Какво ще се случи с третия мандат след провала на преговорите с ИТН

Не е " дали ", а " по кое време ". Това е въпросът за новите парламентарни избори - четвърти подред от април 2021 година насам.

Слави Трифонов (предсказуемо) приключи присъединяване на Има Такъв Народ в договарянията със скандал, с което умножи по нула възможностите за сформиране на ново ръководещо болшинство в 47 Народно заседание.

Поредният демонстративен поврат в позицията на Има Такъв Народ се случи единствено няколко часа откакто Корнелия Нинова уверяваше медиите, че има кардинално единодушие на четирите договарящи партии по програмата, а мандатът няма да бъде върнат преди 15 август, с цел да може да се избере нов ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране.

Анонсът ѝ за датата 15 август (предполагащ и редуциране на депутатската лятна ваканция) постави началото на лавина от събития, които слагат под подозрение дали въобще Народното събрание може да " оцелее " до тогава.

Изтеглянето на Има Такъв Народ от договарянията беше последвано от незабавна конференция на ГЕРБ, на която партията изиска от президента Румен Радев да си " върне " мандата от Корнелия Нинова още в понеделник (26 юли).

Същата позиция пристигна и от страна на Мустафа Карадайъ в петък вечер: " Призоваваме Корнелия Нинова да резервира и дребното й останало достолепие - своето и на Българска социалистическа партия, и да върне мандата незабавно. Апелираме президентът Румен Радев да насрочи още в понеделник датата на предварителните избори ".

Отговорът на Корнелия Нинова - няма да стане.

" Сега всички ще се втурнат да оферират, упорстват, да поясняват, да плашат с митинги, " с кръв ". Искам да съм ясна. Няма да позволим никой да ни слага условия, да ни изнудва или заплашва. Всичките ни старания са подчинени на ползите на хората и националния интерес. Оттук нататък ние ще се водим в дейностите си единствено от две неща: Конституцията на Република България и решенията на Националния съвет на Българска социалистическа партия и Коалиционния съвет на “БСП за България ”, написа тя във Facebook-профила си.

Колкото до конституцията - текстът е написан задоволително обтекаемо, с цел да разреши цялостна независимост на третия мандатоносител. Теоретично Нинова не е длъжна да предложи проектокабинет неотложно.

Спорният въпрос не е юридически, а политически - докога Българска социалистическа партия ще може да натрупа активи от ролята си на водеща преговорна мощ, преди задържането на мандата да стане недопустимо даже за личните ѝ симпатизанти.

Тук най-важна ще е намесата на Румен Радев, който към този момент избира да пази безмълвие.

Синхронизираното неспокойствие на опозицията си откри мотив в Слави Трифонов, само че в действителност е предизвикано от друга тактическа задача - да се спре желанието на Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България да попълнят управителните постове в Комисията за енергийно и водно контролиране (след отстраняването на Станислав Тодоров от КС) и в Комисията за противопоставяне на корупцията (КПКОНПИ), преди 47 Народно събрание да се разпусне.

До петък на обяд Корнелия Нинова твърдеше, че изборът на Бойко Рашков в КПКОНПИ " ще мине в доста огромна степен " и настояваше да се задейства и процедурата за началник на КЕВР поради заплахата от цялостна парализа на енергийния регулатор преди зимата.

Планът на четирите партии беше наследникът на Станислав Тодоров да бъде определен на 12 август (петък) - с или без единодушие за ново държавно управление.

Оптимизмът на Нинова явно е бил пресилен. Още преди обръщението на Слави Трифонов, Има Такъв Народ към този момент беше върнала програмата на Българска социалистическа партия, Политическа партия и Демократична България със серия от забележки и беше задраскала възможностите за избор на Бойко Рашков като общ претендент на болшинството.

Част от Има Такъв Народ знаково гласуваше в поддръжка на съвсем всяко предложение на ГЕРБ и Движение за права и свободи, което поставяше ad hoc бариери даже за номинацията на Рашков в КПКОНПИ - още един сигнал, че стабилността на болшинството е заблуда.

В прословутия запис от зала " Запад " Христо Иванов също разказва картина на обречени договаряния поради неналичието на решение по най-чувствителния въпрос - ще излъчат ли партиите (особено ИТН) свои министри (особено от вида на Гроздан Караджов), и за какво Корнелия Нинова заобикаля да го сложи на масата.

Срокът, в който Българска социалистическа партия ще задържи мандата, е значим освен поради КЕВР и КПКОНПИ, а и поради въпроса когаРумен Радев ще може да насрочи нови избори.

Конституцията изисква 60-дневен период за подготовката им. Ако Нинова върне мандата в понеделник (26 юли), първата допустима дата за изборите ще е 2 октомври - т.е. 75% от предизборната акция ще изтече сред 2 август и 15 септември, до момента в който болшинството от гласоподавателите са в отпуск, или приготвят децата си за новата образователна година, с други думи, тотално пренебрегват политиката.

Ако мандатът остане при Българска социалистическа партия до 12-15 август, най-ранната дата за избори ще е 16 октомври, или най-малко един месец от акцията ще е в дейния сезон.

На ход е президентът.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР