Не е честно Европейският съюз да бъде обвиняван, че не

...
Не е честно Европейският съюз да бъде обвиняван, че не
Коментари Харесай

За ЕС е абсолютно несправедливо да го обвиняват, че не помага на Сирия

Не е почтено Европейският съюз да бъде упрекван, че не е дал задоволително, което опустоши огромна част от Сирия и Турция. Това съобщи специфичният делегат на Европейски Съюз за Сирия Дан Стоенеску за " Ройтерс ".

Той акцентира, че Съюзът и неговите страни членки са събрали повече от 50 милиона евро за  и оказване на избавителни задачи и първа помощ както в държаните от държавното управление, по този начин и в следените от бунтовниците региони на Сирия.

" Абсолютно незаслужено е да бъдем упреквани, че не предоставяме помощ, когато в действителност непрестанно вършим тъкмо това повече от десетилетие и вършим доста повече даже по време на рецесията със земетресението ", посочи Стоенеску.

Над 3500 души починаха при земетресението в Сирия , където спор, продължаващ 12 години, към този момент взе стотици хиляди жертви и принуди милиони да се разселят в страната и отвън нейните граници.
 Организация на обединените нации: Над 5 млн. души в Сирия са без дом поради земетресението
Организация на обединените нации: Над 5 млн. души в Сирия са без дом поради земетресението

За Сирия това е рецесия в рецесията, след войната и икономическите разтърсвания

Войната раздели Сирия на следени от разнообразни сили зони, което затрудни даването на помощ даже преди земетресението с магнитуд 7,8 в понеделник.

Сирийското държавно управление, на което са наложени наказания от Запада, прикани Организация на обединените нации за помощ , като в същото време настоя цялата помощ да се прави в съгласуваност с Дамаск и да се доставя от територията на Сирия, а не през турската граница в бунтовническите региони.

Някои наблюдаващи упрекнаха Дамаск, че насочва помощта единствено към регионите под собствен надзор.

Пратка от 30 тона филантропична помощ от италианското държавно управление, включваща четири коли за спешна помощ и здравно съоръжение, беше доставена в Бейрут през вчерашния ден на път за Дамаск. Това бе първата европейска помощ за Сирия след земетресението.

Стоенеску съобщи, че Европейски Съюз предизвиква страните членки да дават помощ и глобите " не попречват доставката на филантропична поддръжка ".
 Сирия позволи изпращането на филантропична помощ и за бунтовническите региони
Сирия позволи изпращането на филантропична помощ и за бунтовническите региони

След опустошителното земетресение

Той обаче добави, че Европейски Съюз е планувал, че филантропичните сътрудници могат да изискат изключения " за филантропични цели и е подготвен да обясни в допълнение тези благоприятни условия ".

" Колкото повече се приказва за глобите, толкоз повече честните участници, които желаят да оказват помощ, са възпрепятствани и се опасяват да се включат в интернационалните филантропични старания ", посочи Стоенеску.

По негови думи Европейски Съюз се пробва да вземе " задоволително защитни ограничения ", с цел да подсигурява, че предоставената помощ ще доближи до уязвимите хора.

" Призоваваме управляващите в Дамаск да не политизират доставката на филантропична помощ и да се ангажират добросъвестно с всички филантропични сътрудници и организации на Организация на обединените нации, с цел да оказват помощ на хората ", настоя той.
 Европейски Съюз дава 3.5 млн. евро незабавна филантропична помощ на Сирия
Европейски Съюз дава 3.5 млн. евро незабавна филантропична помощ на Сирия

Това ще се служи посредством Механизма за гражданска защита
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР