Не две, както стана ясно по-рано, а четири са откритите

...
Не две, както стана ясно по-рано, а четири са откритите
Коментари Харесай

Огнища на птичи грип още в Хасковско и Добричко

Не две, както стана ясно по-рано, а четири са откритите огнища на птичи грип у нас. Новите две са засечени в Хасковско и Добричко. Това стана ясно от известие на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ).

Общо четири огнища на заболяването Инфлуенца по птиците (грип) са установени все още на територията на страната, едно на територията на Област Добрич, едно на територията на Област Хасково, едно в Област Сливен и едно в област Ямбол.

Последното огнище е установено в животновъден обект за развъждане на патици, находящ се в село Зимница, община Стралджа, област Ямбол, където са умъртвени близо 8 хиляди патици. Като част от ограниченията за очистване и недопускане на разпространяването на заболяването се умъртвяват и възприемчивите животни в животновъден обект, който е в непосредствена непосредственост до огнището. Към момента на територията на област Ямбол болестта е установено единствено в една плантация за патици в село Зимница, община Стралджа.

В сливенското село Глушник, както и в хасковското село Узунджово, Инфлуенца по птиците е установена в домашно стопанство (обект вид " заден двор " ). Първото огнище, това в село Стефаново, община Добрич, е установено в средата на месец октомври в индустриален животновъден обект за развъждане на патици.

За очистване на огнищата са взети всички ограничения според ветеринарномедицинското законодателство. Птиците в 3 километровата зона към установените огнища са умъртвени по човечен метод. Извършват се непрекъснати клинични прегледи в 10 километровата зона към огнищата. Към момента е неразрешено населването на животновъдни обекти с новоизлюпени водоплаващи птици на територията на цялата страна.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР