Не довършиха 35 г. сградата на ЖП управление Пловдив Партията

...
Не довършиха 35 г. сградата на ЖП управление Пловдив Партията
Коментари Харесай

Огромен монитор показва онлайн как се движат влаковете

Не довършиха 35 година постройката на ЖП ръководство Пловдив Партията възнамерявала Пловдив като основен транспортен център

Първият у нас Център за ръководство на жп трафика се намира в Пловдив. Днес от строго секретна зала, до която няма достъп за външни лица, от големи монитори се следи и ръководи придвижването на влаковете. На процедура това е единственият в страната диспечерски хъб с построена компютърна концентрация за ръководство на автоматиката на жп гарите от Пловдив до Свиленград. Пилотният за страната ни план бе открит през 2012 година от министъра на превоза Ивайло Московски.

Специалистите споделят, че внедрените тук системи и уреди са същите като тези, които се употребяват във високоскоростните железници в Испания. Диспечерската сигнализация пък е направена по австрийски пример. Големият плюс за железниците е, че планът подсигурява сигурността и сигурността на придвижването, като напълно автоматизира трасето Пловдив - Свиленград.

Как става това?

Управлението на влаковете се следи посредством компютърна система Aramis. Това става от диспечерския център, който включва център за визуализация, супервизия и надзор на придвижването и на оборудванията по осигурителна техника за цялата линия. Завършени са системите за сигнализация и телекомуникация, тъй че те разрешават по стоманения път да се движат влакове с оптималната планова скорост 160 км/ч. Приложени са интелигентни решения, включващи първата за България компютърна концентрация за ръководство на автоматиката на жп гара, железопътно сигнализационно съоръжение, ERTMS равнище 1* (Европейска автоматизирана система за ръководство на влаковете), Railway (GSM-R), SDH мрежа. Всичко това води до по-ефективен жп превоз. Реално внедрявайки системата SCADA на цялата жп линия, човешкият фактор в нашата работа е редуциран до най-малко, изясняват специалисти от Центъра. Техният ангажимент е да вкарат входните данни и по-късно да следят придвижването на влаковете - с входно-изходните сигнали, престоите им по жп гарите. „ Намесваме се единствено когато някой трен закъснява или има щета на локомотив ”, споделят експертите.

Изпълнител на проектирането и построяването на системите за сигнализация, телекомуникация и SCADA на цялата жп линия е консорциумът " Талес - Алкател - Лусент ". Дейностите са част от плана " Електрификация и реорганизация на железопътната линия Пловдив - Свиленград - турска/гръцка граница ", финансиран по стратегия ИСПА и Оперативна програма " Транспорт ". Общата стойност на контракта е 38 615 986,66 евро.

Снимки Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР