Не довършиха 35 г. сградата на ЖП управление Пловдив Бързото

...
Не довършиха 35 г. сградата на ЖП управление Пловдив Бързото
Коментари Харесай

Партията планирала Пловдив като ключов транспортен център

Не довършиха 35 година постройката на ЖП ръководство Пловдив

Бързото развиване на транспортната инфраструктура е главно изискване за поддържане на по-висок стопански напредък и причина за привличане на вложения. Така е през днешния ден, само че евентуално по този начин е било и в предишното. „ В годините на соца към Пловдив се появиха някои от огромните консервни комбинати. Това са „ Витамина ” в Кричим и първомайското „ Партизани ”. Продукцията им отивала право към необятните руски пазари, само че това изисквало бързо превозване. Първо до Пловдив, след това от Пловдив до София и от там за Варна, където се развила връзката със Съюз на съветските социалистически републики, а точно фериботният комплекс Варна-Иличовск. Така при започване на 80-те нуждата от бързи транспортни коридори прави наложителен и градежа на новото жп ръководство - то е в Пловдив и ще разполага с сложна система за автоматизирано ръководство на влаковете София - Пловдив, възнамерявали преди време партийните приятели. Масивната соц постройка на бул. „ Македония ” №2, тъкмо зад жп релсите, е основана точно с тази цел - родната продукция да се извозва елементарно към вътрешните пазари. За градежа бързо образували екип - проектантът е от София и е известният по това време арх. Милко Бечев от „ Транспроект ”. Името му стои и зад плана на софийската жп гара. За строител на своята постройка жепейците избират пловдивската „ Строително-монтажна техника ” на бул. „ Дунав ”, профилирани в производството на едроплощен кофраж. Финансите идват от страната и на финала на строителството сметките демонстрират, че за пловдивското украшение са изхарчени рекордните 47 млн. лв..

Проектът предлага да се построи комплицирана комбинация от размери. В конфигурацията влизат цели пет блока - „ А ”, „ Б ” „ В ” „ Д ” и „ Г ” - всеки, претрупан с друга функционалност. Първо построили осеметажния блок „ А ”, в сутерена му е административният бранш за началника на жп ръководството и петимата му заместници. На втори етаж е така наречен „ секретна секция ”, където се събират документи, свързани със секретните обекти на ръководството. Още по това време на 6-ия етаж се настанява така наречен сложна система за автоматизирано ръководство на влаковете - тя е пилотна за цяла България. От нейните табла управлявали придвижването на влаковете от гарите „ Тодор Каблешков ”, гара „ Филипово ”, „ Скутаре ” и „ Крумово ”. Днес на същото място е Центърът за ръководство на жп трафика, които ”следи ” влаковете от Пловдив до Свиленград посредством комплициран компютърен програмен продукт.

12-етажният блок „ Б ” „ събира ” връзките на постройката - тук има два пътнически и един товарен асансьор. Най-ниското тяло е за блок „ В ” - то е единствено на два етажа, вляво от централния вход на ръководството. По-интересното обаче е, че в него преди време възнамерявали да има амфитеатрална кинозала, която събира 200 индивида. „ В тези години измежду жепейците се проведоха много срещи с външни администрации. Германците да вземем за пример пристигаха на посетители в БДЖ, изнасяха лекции, посочваха документални филми от своето всекидневие. Целта бе да сме осведомени с новостите в железниците по света. Завършихме изцяло структурата на залата, дисплеят също беше подготвен - остана единствено да го инсталираме на място. Както и машините, поръчани особено за кинозалата ”, описа Димитър Кирев, който по това време упражнява инвеститорски надзор на обекта. Строителството обаче стопира и по този начин фантазията им за нов киносалон остава незавършена.

Незавършени остават и другите два блока от постройката - „ Г ” и „ Д ”. Масивните бетонни тела и до през днешния ден стоят празни. „ Дойдоха новите управници в София и споделиха: Това няма да се строи, нямаме интерес. Неефективно е! ”, спомня си Кирев. Двете тела „ Г ” и „ Д ” през днешния ден са скръбен спомен за това недалновидно решение преди време. В тях ни посрещат единствено празните коридори, приключени на недодялан градеж - без мазилка. Вентилацията също липсва, а прозорците са с изпочупени стъкла - нищо че в тези години за тях били планувани стъклопакети със особено ярко отразяване. 10-етажният блок „ Г ” бил избран за строително-ремонтната секция на БДЖ, занимаваща се с довършителни работи по градежите. В стаите трябвало да се настанят инженерите от ел- и електросекциите към Управлението. Голямата изненада е, че в подземието на този бранша има укритие против възможна атомна бомбардировка. Вероятно поради риск в годините на Студената война? Отговорът на господин Кирев обаче е неочакван: „ Всъщност Турция беше наш зложелател. Затова изпълнихме помещението по всички правила за сигурност, в основите му сме излели 1 метър арматура. Осем заварчици работиха непрекъснато, структурата му е толкоз постоянна, че през днешния ден е идеално за сейф на банка ”, споделя Кирев. И тъй като концепцията била цялата постройка да е самостоятелна, т.е. със лично зареждане, в блок „ Д ” разполагат дизелов елемент, котелното и два хидрофора, които захранвали с вода всеки един от етажите в комплекса.

Всичко по плана бе приключено, освен това единствено за 3-4 години интензивно строителство, прецизира Кирев. Въпреки късите периоди резултатите са в действителност впечатляващи - всяка плоча в тази солидна постройка е с дебелина от цели 24 см - по този начин „ носи ” голям товар и обезпечава по-добра изолираност на пространствата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР