Не че на човек му е нужна конкретна причина, за

...
Не че на човек му е нужна конкретна причина, за
Коментари Харесай

Защо не трябва да изключвате шоколада от менюто си?

Не че на човек му е нужна съответна причина, с цел да се поглези с шоколад, само че това сладко прелъщение нормално е изключвано от здравословните диети. Е, става известно, че шоколадът в действителност е доста потребен за здравето ни и можем да посягаме към него без гузна съвест. Британският диетолог Сейтана Купър от компанията AXA PPP Healthcare споделя пет огромни изгоди на шоколада, с които ни убеждава, че той би трябвало да бъде част уравновесената диета.

Подобрява настроението

Започваме с най-всеизвестния факт за шоколада – той способства за положителното въодушевление. Причината за това е, че той спомага за производството на серотонин в организма, който е натурален антидепресант за мозъка. Вкусът, мирисът и даже текстурата на шоколада ни карат да се усещаме добре. Учените съпоставят възприятието, което шоколадът провокира, с влюбването.

Полезен е за сърцето

Приемът на шоколад може да понижи кръвното налягане и риска от инсулт, като има и противовъзпалителен резултат. Сейтана твърди, че това се дължи на високото наличие на флавоноиди в него, които имат удобно въздействие върху кръвоносните съдове.

Намалява холестерола

Какаото в шоколада намалява равнищата на „ неприятния “ холестерол, повишавайки равнищата на „ положителния “ подобен.

Успокоява кашлицата

Да, шоколадът може и това. Дължи се на другата вълшебна съставна част у него – теобромин, който потиска кашлицата и е по-ефективен от кодеина, който се употребява като съществена съставна част в медикаментите против хронична кашлица.

Ускорява работата на мозъка

Химическото вещество епикатехин, което също се съдържа в какаото, затова и в шоколада, спомага за подобряването на паметта и предотвратява загубата й.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР