Не бяха удовлетворени нашите желания. Ние бяхме описали доста подробно

...
Не бяха удовлетворени нашите желания. Ние бяхме описали доста подробно
Коментари Харесай

Комисията по културата и медиите не прие на първо четене Законопр...

„ Не бяха задоволени нашите стремежи. Ние бяхме описали много в детайли това, което искахме като бюджет и като финансови благоприятни условия на Министерство на културата, с цел да може да се стабилизира и да създадем опит за структуриране на някои неща в МК, действия в браншове по посоки и по позиции “, съобщи културният министър Кръстю Кръстев.

 

За 2024 година по проектобюджета на МК се плануват разноски в размер на 403 350 500 лв., като в тези средства не са включени финансовите разноски за 2023 година, възлизащи на 21 867 500 лв.., уточни той. По думите му нарастването на бюджета на ведомството е към 19 % по отношение на 2023 година

 

Част от в допълнение плануваните средства в бюджета на Министерство на културата за 2024 година са за обезпечаване на увеличение на приходите, с девет милиона лв., от продажба на билети в държавните културни институти в региона на театралните изкуства, като против тях се обезпечават девет милиона за разноски, за личен състав, означи Кръстев. Друга част от тях - 9 322 000 лв., са за държавно подкрепяне на филмовата промишленост по реда на Закона за филмовата промишленост (ЗФИ). 1 572 000 лв. са за нарастване с осем % на стандартите за финансиране на държавните културни институти в региона на културното и аудиовизуалното завещание и библиотечното дело, сподели още министърът. За увеличение на разноските на учебни заведения по изкуства и просвета са планувани 5 191 300 лв., а за резултата от нарастването на минималната работна заплата, която следва да влезе от 1 януари - 1 655 500 лв..

 

„ Няма планувани пари за никакви промени. Факт е, че от такива има потребност, и то - от преосмисляне на цялостната философия на позиционирането на културата. Като споделям „ културата “, включвам в нея и публичните медии, и частните медии. Ако щете и образованието “, съобщи ръководителят на парламентарната комисия по просвета и медии Тома Биков от ГЕРБ-СДС. Той сподели също по този начин, че негова цел е да се стартира последователно свиваме на пазарния детайл в областта на културата.

 

Според Иван Ченчев от „ Българска социалистическа партия за България “ това, което се случва с културата в България, не е казус. Той добави, че това не е единственият бранш, който е „ крещящо недофинансиран “.

 

Антоанета Цонева от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ заяви, че към 15 милиона лв. от бюджета биха могли да бъдат разходвани по лист, който следва да бъде формиран по критерии, до 30 март. „ Така културни институти от всевъзможен сан – национални, районни, общински, звена, в това число второстепенни разпределители на средства, да могат да създадат поръчки за своите потребности предвид на културния артикул, който създават “, уточни тя. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР